Amerikaanse rijksten worden rijker tijdens pandemie…

In slechts drie maanden, steeg de rijkdom van de Amerikaanse miljardairs met meer dan 584 miljard dollar terwijl 45,5 miljoen Amerikanen werkloos werden, volgens de onafhankelijke denktank het Instituut voor Beleidsstudies (IPS).

In samenwerking met de belangenbehartigingsgroep Amerikanen voor de Billijkheid van de Belasting onderzoekt de IPS studie veranderingen in de rijkdom van miljardairs vanaf 18 Maart — de globale begindatum van de pandemische sluiting — toen de meeste lockdowns begonnen. De studie baseert zich op de miljardairslijst van Forbes, die beursprestaties gebruikt.

“Opmerkelijk genoeg hebben 12 miljardairs hun rijkdom meer dan verdubbeld in de afgelopen drie maanden,” zei Chuck Collins, een van de co-auteurs van de studie. Een van hen, Trevor Milton, de oprichter van Nikola Motor die vrachtwagens bouwt die worden aangedreven door batterijen en waterstof, vergrootte zijn rijkdom meer dan vijf keer, van $1,10 miljard tot $6,89 miljard.

De in Londen gevestigde financiële journalist Steven Goldstein, die voor MarketWatch schrijft, plaatst echter vraagtekens bij de ATF-IPS-studie.

“Een logischer manier om na te denken over de vraag of miljardairs rijker zijn geworden, of niet, is na te denken over de prestaties van de 19 februari-piek in de markt,” schrijft Goldstein. “Je krijgt dan te zien wie er rijker werd, zelfs in het aangezicht van de verlammende economische klap.”

Tussen 18 maart en 19 mei volgde MarketWatch de rijkdom van de top 50 miljardairs met behulp van de S&P 500-index. Cumulatief verloor de top 50 miljardairs 232 miljard dollar tussen de piek van de markt en 19 mei.

De familie Walton, meerderheidseigenaren van Walmart winkels waren onder de verliezers. Jim, Alice en Rob Walton verloren samen ongeveer $1bn tussen 19 Februari en 22 Juni.

De top vijf miljardairs — Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Warren Buffett en Larry Ellison — zagen hun rijkdom groeien met een totaal van $108,7 miljard tussen 18 maart en 22 juni.


error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: