Natievorming van Suriname doel en geen middel

Recent en wel op dinsdag 2 juni keek ik naar een zoom discussie/vergadering van de Kenniskring omtrent de verkiezingen via ABC TV. Ik hoopte dat ik verkeerd had gehoord maar de passie waarmee hij zijn betoog hield, waarbij hij zelf door de presentator op de tijd gewezen werd, merkte ik dat mijn zintuigen alles juist hadden waargenomen.

Dhr. Hardeo Ramadhin vertelde heel enthousiast over ons kiesstelsel, waarbij hij aangaf allang tot het besef te zijn gekomen dat de VHP als Hindoestaanse partij nooit zelfstandig de meerderheid der stemmen in Suriname zou kunnen halen. De enige reden om dat doel te bereiken, zou zijn de partij open te gooien voor alle rassen en er een multiraciale partij van te maken. Op zich ben ik van mening dat anno 2020 waarbij o.a. zoveel gemengde huwelijken worden gesloten er geen plaats meer mag zijn voor raciale politiekvoering. Echter bleek op geen moment uit het betoog van eerdergenoemde spreker dat er andere reden(en) waren om de VHP te transformeren.

Is het dan werkelijk zo dat natievorming van Suriname als middel gebruikt werd met het uiteindelijk doel verkiezingswinst in 2020 te behalen? Hopelijk ben ik verkeerd, maar indien niet hoop ik dat men zo snel mogelijk vanwege gewijzigde inzichten de nodige koerscorrectie zal plegen. Echter zal daar heel veel energie in gestoken moeten worden want als het uitgangspunt verkeerd is, te vergelijken met de fundering zal het een hels karwei worden om er een stabiel gebouw neer te zetten.

Laten we allen, niet alleen de VHP maar alle groeperingen samen, er naar toe werken dat we voor eens en voor altijd moeten weten dat wij allen dit geliefd land samen zullen moeten opbouwen. Wij allen zullen ervan doordrongen moeten zijn dat Suriname van ons is, dus de opbouw ervan zal alleen door Srananmans, zij die zich daadwerkelijk dat ook in de eerste plaats voelen, gedaan moeten worden. Als we nu niet tot dat besef komen, vrees ik dat we in het jaar 2975 bij 1000 jaar onafhankelijkheid ook nog zullen blijven klagen dat de Nederlanders ons verdeeld hebben gehouden.

Siegmund W. A. G. I. Robles     

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: