Ingrid Krishnadath: Total Lockdown was niet voor niets

Epidemioloog Ingrid Krishnadath gaf op de reguliere persconferentie van het Nationaal Covid-19 Management Team (NCMT) op maandag 22 juni een uitgebreide uiteenzetting en presentatie over de stand van zaken met betrekking tot het coronavirus in Suriname.

Zo gaf ze aan dat de grootste uitbraak zoals reeds bekend is plaatsvond rond de verkiezingen, en dat er nu weer een flinke afname is. De cijfers moeten echter nog verder gaan afvlakken. Er zijn enkele grote clusters geïdentificeerd, waarvan de laatste zich vertoont bij Rosebel met 16 positief geteste personen. Volgens Dr Krishnadath zijn alle clusters nu redelijk goed in beeld en onder controle, wat niet gekund had zonder de maatregelen die getroffen werden zoals de lockdown. Nu is het zaak dat personen zoveel als mogelijk het eigen risico indammen. De maatregelen blijven, maar de toepassing is alleen ietsjes anders. Zo is het belangrijk dat er niet teveel mensen, en vooral niet onbeschermd, bij elkaar komen. Om die reden is de avondklok nog zeker nodig, zodat mensen niet de neiging krijgen onverantwoord te gaan “feesten”. 

Op dit moment wordt vooral gefocust op actieve opsporingen (passieve zijn wanneer mensen zich uit zichzelf aanmelden bij klachten), en in dat kader wordt intensieve contact tracing en het monitoren van gemeenschappen met veel cases van covid-19 gedaan. Toch zijn er nu niet zoveel mensen meer met klachten. Ze benadrukte dat het testen zonder dat er sprake is van klachten/symptomen helemaal zinloos is, omdat je op het testmoment negatief, en kort daarna toch besmet kunt zijn. De gebieden waar veel gevallen geïdentificeerd zijn, zijn Klaaskreek, Trans America, en de omgeving Tourtonnelaan/Prinsessestraat/Gongrijpstraat. Op dinsdag zal op twee locaties actief getest worden op mensen die klachten menen te hebben, en mensen kunnen dan vooraf appen of smsen op de nummers 8934833, 8925321, 8924207 en 8924604. Mensen worden dan eerst gescreend, en indien nodig getest. De locaties zijn Nieuw Weergevondenweg en Rijsdijk. Het team is van 12:30 uur tot 17:00 uur op locatie, en er mag via sms/app aangemeld worden tot 13:00 uur. Volgens Krishnadath heeft de total lockdown zeker haar vruchten afgeworpen.

Vandaag kwamen er 5 nieuwe actieve gevallen van covid-19 bij. Het totaal aantal actieve gevallen is daardoor vandaag op 205 komen te staan. 106 personen zijn genezen, en 385 personen zijn nu in quarantaine.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: