Testkits nodig voor Apoera

Een persoon meldt dat ondanks de Covid-maatregelen om het Coronavirus in te dammen de houttransporten te Apoera door het bedrijf Woody Wood gewoon doorgaan. De man zegt zich zorgen te maken voor een uitbraak, omdat de boten vanuit de stad naar het dorp varen om het hout op te halen.

Oplossing
“Ze hebben wel toestemming om dit te doen, maar hoe zullen we voorbereid zijn als er een verdacht geval in Apoera ontstaat?”, vraagt de bezorgde burger zich af. Als oplossing ziet de man dat de gemeenschap en de overheid bij het bedrijf afdwingt dat zij mede investeren in middelen om gezondheidstesten uit te kunnen voeren in het gebied. “Ze kunnen testkits kopen voor de lokale bevolking, want als de ziekte hier arriveert dan hoeft er geen panieksituatie te ontstaan.” De boottransporten heeft de man zelf gezien. Ze komen via de Corantijn bij de haven waar het hout wordt ingeladen. Daarna gaan ze weer naar de stad. Hoewel er een afspraak is dat de bemanning van de boot niet aan land mag komen, maakt de man zich zorgen. “Want hoe zeker zijn wij dat men zich aan die afspraak houdt?”, vraagt de man. “En hoe zeker zijn wij dat bij de overdracht van het hout mensen niet met elkaar in ‘close contact’ komen?” De man hoopt dat het bedrijf zelf zal betalen voor extra beschermende maatregelen voor de gemeenschap van Apoera, maar het liefst ziet hij de houttransporten helemaal niet doorgaan op dit moment.

Reactie kapitein Lewis

Kapitein Carlo Lewis te Apoera geeft aan dat drie dagen terug een quick response team is opgericht. Het team bestaat uit onder meer het dorpsbestuur, mensen van het commissariaat en de politie. De afspraak is dat mensen die met de boot komen heel voorzichtig te werk gaan. De kapitein staat positief tegenover het idee dat het bedrijf zelf zorgt voor testkits. “Dat zou heel goed zijn, omdat deze zaken ook zijn besproken om personen te kunnen testen en screenen. Ook middelen als mond- en neusbedekking en ontsmettingsmiddelen zijn nodig in het gebied”, merkt kapitein Lewis op. De kapitein zegt dat de gemeenschap de middelen op prijs zou stellen. Over de bezorgdheid of men zich houdt aan de afspraak dat de bemanning van de boten niet aan land komen, laat de kapitein weten dat er wordt gecontroleerd welke boten komen. Ook de hoeveelheid van de lading wordt bijgehouden. “We hebben gezien dat de mensen op de boot blijven.” De noodzaak voor testkits zal de kapitein verder bespreken met de actoren.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: