Regering sluit megaleningen kort voor de verkiezingen

Door de zittende regering zijn op de valreep een serie leningen gesloten, waarvan de gevolgen, waaronder de zware betaalverplichtingen, voor de komende regering zullen zijn. Op 30 december 2019 werd met de Hakrinbank een lening gesloten voor 11 miljoen Euro tegen een rente van 5% en een duur van 5 jaar. Kort daarna en wel op 23 maart werd wederom een lening gesloten met deze bank voor het bedrag van USD 6.9 miljoen tegen een rentevoet van 7% en een duur van 4 jaren.

De regering ging op 31 maart een overeenkomst aan met Kuldipsingh Infra NV voor een lokaal infrastructuurproject voor het gigantisch bedrag van USD 52.500.000.  Deze overeenkomst heeft de duur van 6 jaren met een rente van 5% per jaar. De volgende overeenkomst werd op dezelfde dag ondertekend met Aannemingsbedrijf Baitali NV voor het bedrag van meer dan USD 19 miljoen voor infrastructurele werken in Paramaribo, Wanica en Para. Deze overeenkomst heeft een duur van 9 jaar met een rente van 5% per jaar.

De navolgende overeenkomst werd ook met Aannemingsbedrijf Baitali NV gesloten, waarbij dit bedrijf belast wordt met verkavelingen van Reeberg en Coronie. Aan dit project hangt een prijskaart van meer dan USD 6 miljoen en heeft een duur van 8 jaar met een rente van 5% per jaar. Daarnaast werd een derde overeenkomst gesloten met Aannemingsbedrijf Baitali NV voor infrastructurele werken te Apoera, Washabo en Hoglanding voor het bedrag van meer dan USD 3,5 miljoen. Deze overeenkomst heeft een geldigheidsduur van 8 jaar met een rente van 5% per jaar.

Op dezelfde datum werd met het Aannemingsbedrijf Tjongalanga NV een overeenkomst gesloten voor het bedrag van USD 17,5 miljoen voor lokale infrastructurele werken. De voorwaarden van deze lening zijn voor Paramaribo een rente van 5% en een duur van 7 jaar en voor Marowijne en Commewijne een rente van 5% en een duur van 8 jaar. Op 30 april 2020 tekende de regering een overeenkomst met het Aannemingsbedrijf NV Nationale Uitvoeringsbedrijf NV voor het bedrag van meer dan USD 16,5 miljoen voor een taludbekleding van de Gauranistraat. De rentevoet hier is 5% per jaar en de duur is 8 jaar.

Hiermede heeft de zittende regering de aankomende regering voor een voldongen feit gezet en is de volgende regering voor de eerstkomende jaren gebonden aan enorme aflossingen. De Hakrinbank en de bedrijven zijn de lachende derde in deze, want hun inkomsten zijn voor de volgende 5 tot 9 jaren verzekerd, nu het vaststaat dan een regering, gevormd door de VHP, NPS, Abop en PL, nimmer een desastreus financieel beleid zal voeren als de zittende regering.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: