Mark Lall: ‘Visserijactiviteiten sterk afgenomen’

Ook het Visserscollectief heeft recent als belanghebbende organisatie gehoord door de nieuwe coalitie, bestaande uit de VHP, Abop, NPS en PL. Het eerste zorgpunt waarover gesproken is, is dat van de Covid-19 maatregelen omdat die een grote impact hebben gehad op de sector. “De visserijactiviteiten zijn hierdoor sterk afgenomen”, zegt Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, aan Dagblad Suriname. Hoewel de doelgroep van vissers vallen onder een essentiële groep en de afzet van vis- en visproducten gegarandeerd blijft, is de situatie moeilijk vol te houden met de verplichting om de activiteiten tot het minimale terug te brengen. “Zo kunnen wij niet vrij meer rondlopen. Zelfs de betaling bij de verkoop van visproducten gaat een beetje stroef, omdat de banken gesloten zijn. Dus als de visopkoper aan contant geld wil komen, gaat dat moeilijk, waardoor wij ook niet direct uitbetaald worden voor onze producten”, benadrukt Lall, die ook DNA-kandidaat is geweest van de VHP in Commewijne. Volgens hem is toegezegd om de mening van de sector en alle stakeholders mee te nemen bij de benoeming van de nieuwe minister van Landbouw, Visserij en Veeteelt (LVV).

Communicatie en overleg cruciaal

Een van de zorgpunten die met de politici is besproken, is het vergunningsbeleid. “Dat is altijd een groot zorgpunt van ons geweest, dus we hopen dat het eindelijk aangepakt wordt. Verder is ook gesproken over controle en management. Vooral de controle op illegale visserijactiviteiten. Natuurlijk vragen wij ook dat de controle op zee wordt opgevoerd.” De secretaris van het Visserscollectief benadrukt dat er ook is aangekaart dat de bevolkingsvisserij de hoofdverantwoordelijke voor is de eiwitvoorziening, die de voedselzekerheid zou moeten garanderen aan de samenleving. Het Visserscollectief is in ieder geval ingenomen met de toezegging dat de nieuwe regering open staat om een bijdrage te leveren aan de sector en dat de organisatie zeker mag rekenen op ondersteuning van de aankomende beleidsmakers. De secretaris stelt dat er alvast gesproken is over nieuwe visserijmethoden om de sector een push te geven. Het Visserscollectief heeft aangegeven dat communicatie en overleg cruciaal zijn om samen besluiten te nemen die de sector zullen versterken. Er zal verder gewerkt worden met het Visserscollectief om de zorgpunten en voorstellen goed uit te stippelen op papier, zodat deze structureel aangepakt kunnen worden.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: