Suriname onderzoekt alternatieven voor certificaat- en aflossingsbetalingen op 30 juni

Strategische overwegingen: Suriname onderzoekt de mogelijkheden om de aflossing en certificaatbetalingen van 23 miljoen dollar op 30 juni te helpen uitvoeren. Het belangrijkste doel van het land is om te voorkomen dat het land ten koste van alles in gebreke blijft (default), omdat dit negatieve gevolgen zou hebben voor de banksector en de staatsoliemaatschappij Staatsolie. Er worden ten minste twee opties besproken. De eerste optie is fondsen van de grootste commerciële banken van het land en mogelijk andere spelers op de markt, zoals pensioenfondsen, hoewel het niet duidelijk is of iedereen zich bij dat plan aansluit. De tweede optie is een herschikking van de aflossingen en rentebetalingen.

De aflossingsvergoeding heeft een aflossingsvrije periode van 10 dagen.
Certificaten hebben een aflossingsvrije periode van 30 dagen
Formeel overleg tussen obligatiehouders en overheid heeft niet plaatsgevonden.
Suriname onderzoekt de mogelijkheden om de 30 juni USD 23m afschrijving en certificaatbetalingen op haar obligaties van USD 125m/ 12,875% te doen, aldus een bekende bron en twee personen.

De inspanningen om de betaling aan te pakken komt op de hielen van de recente verkiezingen en maakt deel uit van een bredere inspanning om de schuldenlast van het land op een “productieve” manier aan te pakken, zei de eerste bekende persoon. Zowel de huidige als verwachte inkomende regering – onder leiding van de oppositionele Progressieve Hervormingspartij (VHP) – zijn betrokken bij de besprekingen, zei de eerste bekende persoon.

Als onderdeel van de herstructurering en het aanpakken van het begrotingstekort, wordt de nieuwe regering verwacht om te beginnen met het verminderen van de energiesubsidies en het optimaliseren van het energieverbruik later dit jaar, zei de eerste bron.

Het belangrijkste doel van het land is het vermijden van een default, ten koste van alles, omdat het negatieve gevolgen zou hebben voor het bankwezen van het land en het staatsbedrijf Staatsolie, zei de zeer betrouwbare bron.

Zoals gemeld, volgens de IFRS-regels, als het land in gebreke blijft, zullen de lokale banken – die allemaal blootstaan aan de overheid – hun reserveverplichtingen aanzienlijk moeten verhogen. Dat zou de insolventie van de sector betekenen, want het eigen vermogen zal worden “weggevaagd”, aldus de bron.

Echter, er is onzekerheid over hoe en wanneer de betalingen zullen worden gedaan, zegt onze bron.

De eerste optie is om de bestaande deviezenreserves te gebruiken, zei de tweede bekende persoon. Maar een groot deel van de deviezenreserves van de Centrale Bank (CBvS) is bestemd voor andere doeleinden of afgeschermd ten behoeve van commerciële banken, zoals gemeld. De overheid kan de banken toestemming vragen om de activa te gebruiken voor het maken van de betalingen, zegt een eerder genoemde bankbron.

Het land heeft ook inkomsten uit goudmijnen die regelmatig binnenkomen, maar het is waarschijnlijk niet voldoende, zoals gemeld en volgens de eerste persoon.

Een andere optie is de financiering van de grootste commerciële banken van het land en mogelijk andere spelers met “diepe zakken,” zoals lokale verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen, waarschijnlijk gestructureerd in de vorm van een lening, zeggen de bronnen.

Finabank en De Surinaamsche Bank (DSB) behoren tot de banken die betrokken zijn bij de inspanning, zei de tweede bekende persoon. Het is echter niet duidelijk of alle banken aan boord van het plan zijn, zei de bron, die de kans om een deal gedaan te krijgen op “50%-50%” inschat. Hij weigerde ook commentaar te geven op de voorwaarden van de transactie en de omvang van de mogelijke lening.

Tot slot zou de overheid kunnen vragen om toestemming van de obligatiehouders om de betalingen uit te stellen of het afschrijvings- en renteschema te herschikken, maar er zijn geen formele discussies en dat zou duur kunnen worden, zei de eerste bron. De afschrijvingsvergoeding van 15 miljoen USD en de rentebetaling van 8 miljoen USD hebben respectievelijk een aflossingsvrije periode van 10 en 30 dagen, volgens het openbare aanbestedingsbericht.

Nieuwe minister van Financiën

Het is niet duidelijk wie de nieuwe minister van Financiën wordt, aldus de bronnen. Een mogelijke kandidaat is de Chief Executive Officer (CEO) van de grootste verzekeringsmaatschappij van Suriname, Assuria NV, Armand Achaibersingh, die volgens Assuria’s jaarverslag 2017 meer dan 40 jaar ervaring heeft in de financiële sector, aldus de eerste bekende. Achaibersingh kon niet worden bereikt voor commentaar.

“De nieuwe minister zal een gigantische taak voor zich hebben [om de schuld te herstructureren]. Hij moet zowel diplomatieke als technische vaardigheden hebben. Niemand weet zeker hoeveel schuld er is,” zei de bron.

Zoals gemeld is de verhouding tussen de schuld van Suriname en het BBP minstens 90% op basis van de officiële wisselkoers.

Bron: REDD (door Aleksandra Snesareva, Mexico Stad)


error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: