“Als nu hier een ramp gebeurt, is niemand aansprakelijk”

De bioloog Erlan Sleur zegt dat het statement van de Franse ambassade veelzeggend is. In de verklaring wordt de toezegging van de Surinaamse autoriteiten in herinnering gebracht, dat voor Skalians op de Marowijnerivier geen nieuwe vergunningen worden gegeven en de lopende niet zullen worden verlengd. “Bij de nieuwe regering is dit een hele goede goedmaker dat skalians gestopt worden. Want het is onkan. Het gaat niet alleen om de Marowijnerivier, maar ook om het stuwmeer. De Fransen zitten al een tijd achter de regering om een verdrag te tekenen, maar al een tijd wordt om de hete brei gedraaid.”

Een goudindustrie zonder skalians is mogelijk bij een goed systeem, merkt Sleur op. “Gebieden moeten continu worden hersteld. Je gaat het niet kunnen stoppen, want mensen zijn hebzuchtig met betrekking tot het goud. Goudwinning is niet tegen te houden, maar met goed leiderschap en goede instituten kan je zaken goed inzichtelijk maken”, merkt Sleur op. “Middels goede rapportages en het laten betalen door de multinationals moeten deze actoren meehelpen in de bescherming van het milieu.” Ook voor de schade die zij veroorzaken, moet betaald worden, vindt Sleur. “Als nu hier een ramp gebeurt, is niemand aansprakelijk en de tijd is aangebroken om normen te stellen”, zegt de bioloog. Kleine goudzoekers zouden in coöperaties moeten werken, waardoor controle en belastinginning mogelijk worden. Monitoring van de regels en de gebieden die goudzoekers bestrijken binnen de concessies zijn daardoor mogelijk. Dit heeft ook een gunstig effect op de volksgezondheidstoestand van de inwoners van het binnenland.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: