Robby Choenni haalt levendige herinneringen op in boek ‘Paramariboi’

Robby Choenni is geboren in Paramaribo te Suriname, heeft gewoond aan de Calcuttastraat 106a, meer bekend als Abrabroki. Op 14-jarige leeftijd vertrok hij met zijn familie naar Nederland, waar hij inmiddels al een halve eeuw woont. 


In zijn hele leven heeft hij Suriname gekoesterd en probeert hij zoveel mogelijk zijn leven in te richten als een Surinamer uit de koloniale tijd. Immers de koloniale tijd heeft hij gekend en ervaren. Zijn gezin heeft dit ook meegekregen en is hier erg trots op. Als schrijver van zijn eerste boek ‘Paramariboi’ – Een jongen uit Paramaribo’, wil hij de lezers meenemen in die mooie koloniale tijd uit zijn jeugd in Suriname. Door het lezen van zijn boek wil hij de oudere generatie aanwakkeren om hun ervaringen te delen met de nieuwe generatie, die in Suriname en in Nederland zijn geboren en terug mogen kijken in de tijd van toen. Daarom heeft hij het boek zo simpel en toegankelijk mogelijk geschreven en is het geschikt voor alle leeftijden.


Het boek is puur op eigen ervaring gebaseerd, waardoor zijn verhalen een ander ‘triggert’. Hierdoor kunnen anderen hun verhalen en ervaringen eraan toevoegen, zodat men gezellig met elkaar over vroeger kan praten, elkaar beter kan begrijpen en waarderen. Daarnaast is hij op zeer jonge leeftijd muzikaal en houdt van zijn Surinaamse poku en zijn Sranantongo. Hij spreekt graag zijn Sranantongo, waarin hij zich met humor en flair kan uiten.
Als muzikant houdt hij erg van glamour en glitter en probeert dat ook te uiten tijdens zijn optredens met muziek formatie ‘Paramariboys’.

Robby Choenni geniet erg van Surinaamse muziek, maar ook de Amerikaanse glamour, en gezien zijn afkomst ook van de Indiase muziek. Als muzikant is hij allround en meertalig, waarbij het Spaans en het Javaans niet vreemd zijn voor hem, Dit doet hij op een eigenwijze manier met veel stijl. Met de Surinaamse muziekstijl, waar hij zó trots op is, probeert hij met zijn muziekformatie Paramariboys zo goed en origineel mogelijk te brengen, zoals het toen klonk in de jaren ’60 en ’70. Dus, de Bigi Poku, netjes en gezellig zonder ‘barbari’. De dialecten die Bigi Poku kent, zijn hem niet nieuw of vreemd. Hij zingt ze moeiteloos alsof hij nooit is weggeweest uit Suriname.


Mocht u belangstelling hebben voor zijn boek ‘Paramariboi- Een jongen uit Paramaribo’, kunt u dit kopen bij Vaco in Suriname en alle bekende boekenwinkels in Nederland met het ISBN: 978-94-638-9579-8.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: