Prijsverhogingen en Openingstijden Winkels

Aan de hand van de uitlatingen die de afgelopen week werden gedaan met betrekking tot de situatie van de prijsverhogingen in de winkels en de openingstijden wil ik een aantal zaken kwijt.

Ten midden van de lockdown en de sociale onrust die er heerst binnen de samenleving merken we dat er paniek ontstaat bij het volk om verschillende dingen. Een van de grootste reden voor paniek is het hele winkel gebeuren, tekorten aan levensmiddelen etc, dit zorgt op zijn beurt ervoor dat men de neiging heeft te gaan hamsteren. Dit op zich zorgt weer ervoor dat winkels leeg raken. De winkeliers van hun kant uit ,willen de samenleving voorzien van hun levensmiddelen, maar willen zichzelf ook veilig stellen.

Het is een vicieuze cirkel waaraan er maar geen eind lijkt te komen. Dit wil niet zeggen dat we op een onverantwoordelijke wijze, elkaar de vinger moeten aanwijzen of erger nog groepenhaat moeten verspreiden in de samenleving.

Hiermee bedoel ik de zeer onprettige uitlatingen die meneer Hasnoe recentelijk heeft gedaan tegen de Chinese winkeliers. Het kan dat er een kleine groep winkeliers zijn die aan prijsopdrijvingen doen, maar er moet niet gegeneraliseerd worden. De prijs stijgingen in de winkels zijn al een poosje gaande, het werd op den duur zo ernstig dat het ministerie van HIT moest interveniëren en onderzoeken van waar deze verhogingen kwamen. Uit onderzoek is gebleken dat de leveranciers hun prijzen hebben verhoogd, omdat de koers omhoog is gegaan! Dit heeft ervoor gezorgd dat winkeliers geen keus hadden om prijzen ook te verhogen.

Vermeldenswaard is dat winkeliers een winstmarge hebben van max. 20% en deze is bepaald in samenspraak met de overheid.

Dat Surinaamse ondernemers en handelaren kapot werden gemaakt, klopt ook van geen enkele zijde.  Het zijn de Surinaamse winkeliers van vroeger die hun panden en gebouwen zonder enig bezwaar verhuren aan de chinezen, om o.a. supermarkten te openen.  Er is dus geen sprake van benadeling van partijen.

Volgens u is er  een “overbevolking aan Chinese winkeliers”, dit komt zeer misleidend over.
Ik denk niet dat we nog in de tijden leven waar maar 1 groep mensen monopoly moet hebben, want juist dit zal zorgen voor ernstige prijsopdrijvingen die wurgend zullen zijn voor het volk.

Zoals de zaken nu zijn geregeld, waarbij de importeurs en winkeliers samen moeten werken, met het ministerie van HIT als toezicht houder, zijn de schakels op de juiste plek. Het enige dat veranderd moet worden is het beleid en de wijze van toezichthouding.

Als opkomende jonge en ruimdenkende beleidsmaker, wil ik u adviseren om minder in groepjes en hokjes te denken. Het is tijd dat we gaan werken aan de organisatorische fouten die zich al jaren bevinden in het systeem en deze verbeteren en vernieuwen. We zijn de periode van mensen en groepen en rassen de schuld geven al voorbij. We bevinden ons in een nieuw tijdperk, waarbij structuren veranderd moeten worden, met de juiste balans van tevredenheid tussen regering en volk. Het belangrijkste van alles, is dat men minder moet praten en meer daadkracht moet tonen.

Chuanrui WANG

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: