Iamgold schort operaties op te midden van COVID-19 gevallen

Canadees goudmijnbedrijf Iamgold heeft dinsdag de werkzaamheden in zijn goudmijn Rosebel stopgezet, omdat de vakbond een stopopdracht heeft gegeven nadat zeven werknemers positief waren getest op het coronavirus.

Het bedrijf zei dat de besmette werknemers in quarantaine werden geplaatst en dat het maatregelen nam om de woon- en werkruimten van de werknemers te ontsmetten, maar de vakbond gebruikte een van zijn preventieve maatregelen als basis om het werk te stoppen.

“Als gevolg van de weerstand van de bond tegen de uitvoering van de controlemaatregelen van COVID-19, schorsen we de activiteiten totdat de juiste controles zijn uitgevoerd om de veiligheid van alle werknemers te beschermen,” zei het bedrijf in een verklaring.

Wereldwijd hebben de mijnwerkers de productie van sommige van hun mijnen tijdelijk reeds stilgelegd als gevolg van de COVID-19 pandemie en door de overheid opgelegde lockdowns om de verspreiding van het virus te beteugelen.

Iamgold zei dat het de regels voor sociale afstand, sanitaire maatregelen en een vermindering van het personeel ter plaatse in de mijn na de uitbraak al ten uitvoer had gelegd.

De woordvoerder van de bond Otmar Biswane zei dinsdag dat de veiligheidsmaatregelen niet genoeg waren.

“Het is niet zo dat er helemaal geen voorzieningen zijn, maar de voorzieningen zijn niet van dien aard dat je zoveel mensen in één kamp kunt huisvesten en alleen maar 100% productie wilt draaien dwars door die pandemie heen,” zei hij.

De Rosebel goudmijn is voor het grootste deel in handen van de Canadese onderneming, terwijl de Surinaamse overheid een aandeel van 5% heeft.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: