Debat over confederale vlag laait weer op

Black-Lives-Matterprotesten hebben het debat over de confederale vlag doen oplaaien, die door tegenstanders wordt gezien als embleem van racisme en slavernij, maar voor omstanders is het symbool van hun erfgoed en geschiedenis.

De nationale protestbeweging die in de nasleep van de dood van George Floyd is uitgebroken, heeft opnieuw een vuur ontstoken onder de culturele tondeldoos die bekend staat als de Amerikaanse Confederatie.

In de afgelopen week verbande NASCAR de geconfedereerde vlag uit zijn evenementen en races, en het Korps Mariniers beval de publieke vertoning van de geconfedereerde vlag uit zijn militaire installaties te verwijderen. Beelden van rebellenhelden in het Zuiden zijn vernield of neergehaald, hetzij door demonstranten, hetzij door lokale autoriteiten.

Nascar bestuurder Bubba Wallace, de enige fulltime Afrikaans-Amerikaanse in de top-vlucht V.S. motor-racing serie, heeft de organisatie zover gekregen dat ze de confederale vlag uit de evenementen heeft verbannen.

De confederale vlag is een gebruikelijk gezicht op de circuits van Nascar, met name in het zuiden van het Amerikaanse hart van de sport.

Wallace, 26 jaar, werd in 2013 de eerste zwarte coureur die een Nascar-evenement won sinds Wendell Scott in 1963.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: