Rusland ingenomen met besluit BEP

‘Na uitslag CHS formeel ruimte voor gesprekken met politieke partijen’

NPS-voorzitter Gregory Rusland is ingenomen met het besluit van de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP). De nieuwe coalitie, bestaande uit de VHP, Abop, NPS en PL hebben samen 33 zetels in De Nationale Assemblee. Om de president en vicepresident in De Nationale Assemblee te kunnen kiezen, zijn er minstens 34 van de 51 stemmen (2/3 meerderheid) nodig. De BEP, die 2 zetels bezit, heeft intussen aangegeven mee te zullen werken aan het kiezen van deze 2 functionarissen in De Nationale Assemblee. Met het standpunt van de BEP kan volgens de NPS-topman de gang naar de Verenigde Volksvergadering (VVV), waar de nieuwe coalitie ook een meerderheid heeft, worden vermeden en een heleboel kosten worden bespaard. Ook verschaft deze stap de mogelijkheid aan de aankomende regering om snel te beginnen met haar werkzaamheden. Op de vraag of de BEP ondertussen wel of niet voor een formeel gesprek is uitgenodigd om als vijfde partij deel te worden van de aankomende regeercoalitie, stelt Rusland tegenover Dagblad Suriname dat de 4 samenwerkende partijen nu wachten op de officiële uitslag  van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) op dinsdag 16 juni. “Dan heb je formeel de ruimte om de politieke partijen uit te nodigen voor een gesprek. Wij zijn nu bezig geweest met functionele groeperingen, zoals de banken en mensen uit het bedrijfsleven”, aldus de NPS-voorzitter.

Nieuwe president en vicepresident moeten uiterlijk op 13 juli gekozen zijn

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons is bezig met de voorbereidingen, opdat de nieuwe leden op 29 juni kunnen worden toegelaten. De huidige Nationale Assemblee is op 30 juni 2015 aangetreden. Vóór die datum moeten de nieuwe leden worden toegelaten. De president en de vicepresident worden in DNA gekozen. President Desi Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin zijn op 14 juli 2015 gekozen. Nu de grondwet in artikel 91 lid 1 bepaalt dat zij voor 5 jaren zijn gekozen, zullen hun opvolgers uiterlijk op 13 juli 2020 gekozen moeten zijn. Bij wet is bepaald dat de kandidaatstellingen voor deze functies uiterlijk 3 dagen voor de dag der verkiezing moeten zijn ingediend bij de voorzitter van DNA. Dit moet dus uiterlijk 10 juli gebeuren. Een kandidaat dient door tenminste 7 DNA-leden te worden voorgedragen. Voor nu is al bekend dat Chandrikapersad Santokhi de presidentskandidaat is namens de VHP. De vicepresidentskandidaat moet nog bekend worden gemaakt door de Abop. President Bouterse heeft reeds aangegeven dat hij bezig is met de voorbereidingen van de machtsoverdracht. Hij zal de nieuwe leiders feliciteren zodra het OKB de verkiezingen bindend heeft verklaard. 

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: