NPS legt zich neer bij verkiezingsuitslag Coronie

Rusland: ‘Uiteindelijk besloten om zaak niet verder te vervolgen’

De Nationale Partij Suriname (NPS) heeft geen behoefte meer om de vermoedelijke onregelmatigheden bij de stembureaus in het district Coronie te laten onderzoeken door het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). “We hebben de zaak ook met een advocaat bekeken, maar uiteindelijk hebben we besloten om de zaak niet verder te vervolgen”, zegt NPS-voorzitter Gregory Rusland aan Dagblad Suriname. De groene partij heeft overigens formeel ook geen klacht ingediend bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). De partij maakte eerder gewag van mogelijke verkiezingsfraude in het kokosdistrict, omdat zij reeds in de vroege ochtend van 25 mei verschillende berichten van de lokale bewoners uit Coronie kreeg over bussen vol met vreemde personen, die naar de stembussen werden aangevoerd. Uiteindelijk zijn beide DNA-zetels van het district naar de NDP gegaan. Op 26 mei zei Rusland nog aan partijleden dat hij sterke vermoedens had dat dat de NDP niet op een eerlijke manier de 2 zetels in Coronie heeft binnengehaald en dat de NPS de ene ‘gestolen’ zetel terug wilde hebben. De NDP kreeg in totaal 919 stemmen in Coronie, terwijl de NPS 389 stemmen kreeg.

Silos: “Geen enkele reden om zaak verder te onderzoeken”

Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het OKB, zei eerder in de media dat ook deze verkiezingsautoriteit de klachten over bussen vol met Haïtianen op verkiezingsdag binnenkreeg via het klachtennummer. Coronie heeft 4 stembureaus en had een mobiele toezichthouder, die pendelde tussen Coronie en Wageningen en ook nog een coördinator. De OKB-voorzitter stelde beide personen te hebben gebeld, waarna zij te horen kreeg dat zij geen enkele bus met Haïtianen hadden gezien. Hierna heeft zij persoonlijk alle 4 toezichthouders van Coronie gebeld en gevraagd of zij een verhoogde aanloop hebben gezien. Het antwoord was ‘neen’. De coördinator hield haar wel voor dat er 4 bussen van de NDP waren die rondtoerden en lawaai maakten. Deze coördinator is toen ook op verder onderzoek uitgegaan, waarna bleek dat er Haïtianen wonen bij een bedrijf, maar dat deze niet zijn gaan stemmen. Hierdoor was er geen enkele reden voor haar om deze zaak verder te onderzoeken naar aanleiding van de melding van Antoon Karg van de PRO.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: