Lockdown (Deel 2)

‘Mijn gezin moet eten’

De total lockdown, die sinds afgelopen maandag tot en met 21 juni is ingevoerd, en de partiële lockdown van de afgelopen maanden hebben het leven van veel mensen veranderd en ontwricht. Dagblad Suriname vroeg aan enkele personen om deze veranderde leefsituatie voor ons te beschrijven. Uit de reacties valt wel gelijk op dat de technologie een heel belangrijke plaats inneemt om de tijd thuis te overbruggen. Aan de andere kant zitten ook veel mensen zonder inkomsten en vooral zonder eten thuis. “Ik ben een arme inwoner van Suriname die niemand kent. Als ik niet werk, eet ik niet. Ik heb kids en het is zo frustrerend dat een dag gaat komen binnenkort dat ik het recht in eigen handen ga nemen, want die mensen van DNV hebben het goed als u niet weet.  Ze staan niet in rijen hoor, maar ik wel. Mijn rek heeft niets van hun. Dus ik wil niet ziek worden, maar mijn gezin moet eten, wat about dat?”, zegt een burger. Een andere persoon vertelt dat die nu werkloos is en als het probleem van het virus niet snel wordt opgelost, het niet lang zal duren alvorens zijn vrouw een echtscheiding zal aanvragen.

‘Het is stressend zonder inkomen’

Ook vreemdelingen die al een tijdje in het land wonen, hebben het bijzonder moeilijk. Deze groepen kwamen iets beters voor zichzelf en hun gezin in het land zoeken, maar dat heeft Covid-19 helemaal verpest. “Ik heb geen probleem met thuis blijven. Het grootste probleem is wanneer je geen inkomen hebt en geen raad meer weet hoe je eten op tafel moet zetten. Ik ben sedert 16 maart thuis. Ik ben niet bij KKF ingeschreven. Dus ik ben illegaal. Dan val ik niet in de normen van Sociale Zaken. Ik plant ook wat groente. Maar als ik vandaag heb geoogst, groeit het morgen niet direct weer. Je gaat 2 tot 3 weken wachten om te oogsten. Het is stressend zonder inkomen”, stelt hij.

Ik, als oudere, zit de hele dag in bed’

De technologie en social media helpen veel jongeren de dagen thuis te overbruggen. Maar de tijd thuis is vooral voor 50-plussers niet altijd prettig. “What about us, de 50-plus? Ik zie de jongeren de hele dag video’s maken. Ik, als oudere, zit de hele dag in bed en als voetbalfan is het nu zelfs niet leuk meer om naar live wedstrijden te kijken zonder publiek in het stadion. Dus vraag ook aan hen op middelbare leeftijd wat zij doen tijdens de lockdown. De jongeren doen heel veel, ‘as long as they have the internet’”, zegt een 50-plusser.

Stress

De hele dag thuis blijven brengt ook stress voor personen die normaal door kunnen rekenen op hun maandelijkse inkomen. “Studiestress, werkstress, ouders stressen gezamenlijk in huis door de hele dag samen te zijn. Dat is nog meer stress voor mij. Dan had je verkiezingsstress, Covid-stress en dan ook nog social mediastress. Gelukkig bestaan er memes, waarvan je kan ontstressen. Voor de rest huishoudelijk werk oppakken, Youtube filmpjes/dramas bekijken, op social media actief zijn inclusief tiktok”, zegt een jongere. Een andere persoon vertelt dat die ook strest wanneer zij kijkt naar de stijging van het aantal besmette personen met Covid-19. “Ik stress ook heel veel vanwege Covid-19 als ik naar het nieuws luister. Het stijgt meer en meer. Ik krijg hoofdpijn.”

Als huisvrouw heb ik genoeg te doen’

Een huisvrouw vertelt dat zij genoeg te doen heeft. “Als huisvrouw heb ik genoeg te doen. Met een groot erf ben je nooit klaar met werken. Verder ontspan ik mezelf met Youtube, comedy series en kookprogramma’s.”

Onderstaand de reacties van enkele personen hoe zij hun tijd doorbrengen.

“Af en toe studeren, lekkers maken, huis schoonmaken, social media, af en toe trainingen, nieuws en films kijken, muziek luisteren, met me broertjes spelen.” “Bidden, huishoudelijk werk doen, lezen, tv kijken, muziek luisteren, koken en bakken, Youtube en zelf thuis workouts doen.” “Netflix, online cursussen volgen, krachttraining, extra rust pakken, nieuwe gerechten koken, boeken lezen.”

“Koken, bakken, boeken lezen, social media, online colleges volgen, verslagen maken, studeren voor online tentamens, in de tuin zitten, Netflix, knutselen.” “Thuis blijven, lezen, social media, eten halen, slapen, muziek, thuis alle klusjes afmaken wachtende totdat alles heel spoedig kan normaliseren, zodat je je werk kan hervatten.”

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: