Silvana Afonsoewa het volk voelt het overal nu…., maar waar bent u ?

“Ik weet als niemand anders wat onze sociale noden zijn in dit land”

Het was vlak voor de verkiezingen van 2015. In OCER was de sfeer extra goed. Volgens President Bouterse stond het krat bier al klaar voor 26 mei 2015, want de NDP was overtuigd van haar zetelwinst. Toen kwam er ook een jonge Surinaamse vrouw naar voren. Silvana Afonsoewa heet zij, afkomstig uit Paramaribo, sociaal actief en van huis uit verpleegkundige. Op het podium deed zij het vooral heel goed want haar uitspraak over de gemeende ontwikkeling die regering Bouterse I had gebracht was overduidelijk voor haar; “Ye fier ing ini joe saka”. Inderdaad, want de NDP won de verkiezingen grandioos en welm met 26 zetels. De oppositie was in stukken en alsof het niet genoeg was liepen enkele gekozen leden van oppositie over en zij ondersteunden de NDP. Maar al snel bleek dat niet alles zo mooi was zoals werd verkondigd. Niet lang na mei 2015 werd door de regering bekendgemaakt dat de situatie precair was. Alhoewel er al signalen daarvan waren voor mei 2015 brak er veel commotie los in de samenleving. In 2016 begonnen al straatacties tegen het beleid van regering Bouterse II. Maar de president kon rekenen op een trouwe coalitie. Lid Afonsoewa was samen met haar collega’s Amzad Abdoel en Melvin Bouva erg  vocaal in hun ongetwijfelde steun voor de regering. Het ging niet goed met de economie, maar dat was de schuld van de wereldmarktprijzen. Dat de oppositie kabaal maakte was onzin. Die hebben het volgens haar slechter gedaan. Afonsoewa was duidelijk; President gaat u door met het beleid. Als u geen plan presenteert maken ze kabaal, Als u dat wel doet dan nog hebben ze problemen, doelende op de oppositie. Het kwam maar niet goed. Leningen op leningen werden gesloten door de regering. Toen volgens de oppositie het leningenplafond was overschreden vond de coalitie en zeker lid Afonsoewa dat er geen vuiltje aan de lucht was. Die wet werd snel aangepast. Zelfs minister Hoefdraad van Financiën werd zonder al te veel vragen verdedigd door de coalitie, inclusief Afonsoewa. President Desi Bouterse werd na een heel lang proces wegens moord veroordeeld door de Surinaamse Krijgsraad. Toen zelfs kon de President rekenen op onbetwiste steun van Afonsoewa. “No wan tjing yap yapi of kesi kesi ey tap a show”,  klonk het weer in OCER. Maar de tijden veranderen, Afonsoewa zal er zeker van kunnen meepraten. Had de NDP gehoopt op 30, 28, 26 of minimaal 23 zetels, de paarse partij viel terug naar 16 zetels  landelijk. Afonsoewa die volgens de website van het parlement woont te Ephraimszegen in Paramaribo was kandidaat in Sipaliwini. Zij kwam niet verder dan de stemmen van 944 kiezers. Afonsoewa komt niet terug zoals Patricia Etnel van de NPS haar al lang van te voren had uitgeschreeuwd in het parlement. Maar het volk voelt het vandaag de dag niet alleen in haar zakken. Het volk voelt het op vele andere plekken. Het volk voelt het op verschillende vlakken,  zei Silvana Afonsoewa nog in 2015. “Wij gaan voor een ontwikkeld en gezond Suriname. Ik weet als niemand anders wat onze sociale noden zijn in dit land. Samen met u gaan wij werken aan grote ontwikkeling van Suriname.” Of daarvan veel terecht is gekomen, mag het volk bepalen. Wat wel zeker is, is dat het volk uitkijkt naar u. Silvana Afonsoewa . Het volk voelt het overal nu, maar waar bent u ?

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: