Professor Chan Choennie lanceert literatuur over geschiedenis van Hindostanen

Het nieuwste literatuur gelanceerd door professor Chan Choenni omvat de geschiedenis van Hindostanen in een handzaam boekje van 52 pagina’s. Hierin zijn er historische foto’s opgenomen die een sfeerbeeld geven van de ontwikkeling van de Hindostaanse gemeenschap door de tijd heen. In dit boek is er ook aandacht geschonken aan de migratiegeschiedenis van Hindostanen naar Nederland vanaf 1973 met daarbij de focus op hun migratiemotieven, sociaaleconomische positie en integratie in de Nederlandse samenleving. De migratiegeschiedenis van Hindostanen geeft de kracht weer van een gemeenschap die met succes heeft weten te integreren in de nieuwe samenleving (Suriname en Nederland) met behoud van de eigen culturele identiteit. Het literatuur is inmiddels al te verkrijgen, dit en nog veel met informatie met geschiedenis werd bekendheid gegeven middels een bericht.

Geschiedenis

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname afgeschaft. De verwachting was dat het merendeel van de ex- tot slaaf gemaakten niet bereid zouden zijn om op de plantages te blijven werken en werd daarom het zogeheten Staatstoezicht ingevoerd. Het tienjarig Staatstoezicht verplichte de ex-tot slaafgemaakten om tegen loon te werken op de plantages. In die tussentijd had de Nederlandse regering een overeenkomst gesloten met de Britse regering om contractarbeiders uit Brits-Indië (het huidige India) te rekruteren voor arbeid op de plantages in Suriname. Vanaf 1873 tot 1916 zijn ruim 34.000 Hindostaanse contractarbeiders overgebracht naar Suriname. Hun nakomelingen worden Hindostanen genoemd. Het grootste deel bestond uit hindoes (80%). Twintig procent van de aangevoerde contractarbeiders was moslim. Hindostanen vormden na 1945 de grootste bevolkingsgroep in Suriname.

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: