Jonge ondernemer: ‘Niemand die over tuinbouwers praat’

“Er is nooit een gedegen beleid uitgevoerd voor agrariërs in Suriname”, aldus de jonge ondernemer RB.  Ook midden- en kleinbedrijven maken tijdens de lockdown veel mee. Als afgestudeerde van de universiteit in Bedrijfskunde heeft RB 3 jaren gewerkt voor een top groente exportbedrijf in Suriname als kwaliteitsmanager.  Hij deelt mee dat zijn specialiteit is om bedrijven export ready te maken met betrekking tot hun certificering (Global GAP/ISO). “Ik heb ook als beleidsmedewerker gewerkt bij LVV, maar door wanbeleid van minister Algoe kon ik niet meer daar werken. Het was niet prettig om te zitten niksen op een ministerie. Uiteindelijk heb ik mijn eigen agrarisch bedrijfje opgezet en ben tot heden daarmee bezig. In mijn bedrijfsproces staat centraal het veilig telen van diverse groenten en fruit. Ik ben formeel 3 jaren actief en leveren wij voor de fastfoodketen, restaurants en andere lokale markten”.

Door de Covidsituatie is het nu heel moeilijk om arbeiders op te halen, dus doet RB het met enkelen die dichtbij de locatie wonen. Ook is het de afgelopen dagen onduidelijk hoe zij hun producten moeten afzetten. “Wij plaatsen op onze FB page de producten en worden deze dan op bestelling geleverd. Intussen is ook online dispensatie aangevraagd en ook ingediend bij de districtscommissaris van Wanica”.  De jonge ondernemer benadrukt dat de agrarische sector in het land tot een heel complex probleem is gemaakt door opeenvolgende regeringen. Het ergste is dat er in de afgelopen 10 jaren nimmer iets is gedaan voor de kleine landbouwer. “Wij horen altijd over rijstboeren in Nickerie, maar niemand die over de tuinbouwers praat die zorgen voor verse groenten en fruit”. Verder gaf RB aan dat hij vanaf begin 2020 alle investeringen heeft moeten stopzetten vanwege de koersontwikkeling en Covid in februari/maart.

TM

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: