5de Covid-19 dode geregistreerd, 39 personen genezen verklaard

Ook op maandag 15 juni was het Nationaal Covid-19 Management Team er weer met een persconferentie. De belangrijkste mededelingen waren dat er inmiddels een 4de dode te betreuren valt als gevolg van het coronavirus, het betreft in dit geval een manspersoon van Braziliaanse afkomst. De teller van actieve gevallen, die zondag nog op 196 stond, ging op maandagmiddag naar 177 nadat er 39 personen werden afgevoerd als te zijn genezen verklaard en er tijdens de persconferentie twee nieuwe gevallen bij kwamen. De teller van positieve gevallen die zondag nog op 208 stond, staat nu op 229 (was maandagmiddag nog 227), en de teller van genezen personen die zondag op 9 stond, staat nu op maar liefst 48. Dat betekent dat er 39 personen werden ontslagen als te zijn genezen. Het aantal in quarantaine van 253 is vermoedelijk niet actueel. Na de persconferentie klom de teller van overleden personen helaas naar 5…daar is dus nog niets over bekend.

Over het ontslagbeleid is nog geen eenduidig standpunt ingenomen, daarover is het ministerie van Volksgezondheid nog in overleg met onder andere de VMS en de huisartsen.Ook het BOG doet hierin haar deel, want alle patiënten moeten begeleid en gemonitord blijven worden. Alle actoren worden hierbij betrokken.

Epidemioloog Ingrid Krishnadath gaf op de persconferentie een best heel gedetailleerde en technische presentatie en uiteenzetting over de verspreiding, over clusters, over de spreiding met betrekking tot leeftijdsgroepen en sexe van de besmette personen. Daaruit blijkt ook dat de op dit moment 3 bestaande clusters vooral ontstonden na de verkiezingen en grotendeels komen van mensen die onze grenzen (illegaal) zijn overgestoken; zo is 1 grote cluster te herleiden naar Trans America, een cluster waar men nog steeds besmette personen uit binnenkrijgt middels actieve opsporing en spontane aanmeldingen van mensen die vooral ziek worden. Het aantal spontane aanmeldingen is volgens haar presentatie ook aanzienlijk toegenomen.Er moet ook heel veel contact tracing plaatsvinden, en dat moet zo snel als mogelijk, liefst voordat een persoon teveel anderen heeft besmet.

Ook directeur Cleopatra Jessurun van Volksgezondheid voerde wederom het woord, drukte de samenleving weer op het hart alle maatregelen strikt op te volgen, en zij deed ook de melding dat in het weekeinde de testcapaciteit verhoogd is naar 5000 stuks. Er wordt ook ruime aandacht besteed aan de mentale begeleiding en gezondheidszorg van vooral mensen die in isolatie of quarantaine zitten, in samenwerking met onder andere psychologen, sociale werkers, Sozavo en anderen. Zo worden en folders en posters voorbereid, en zou er maandagavond een speciaal panel in een TV programma zijn op de kanalen 22.1 (Nickerie) en 22.2; het thema is “Je bent niet alleen”.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: