VS worstelen met Confederaal verleden

Standbeelden van confederale leiders zijn omvergetrokken. Protesten naar aanleiding van de dood van George Floyd voeren de druk op om monumenten die met slavernij zijn verbonden, te verwijderen.

In de weken na Floyd’s dood onder de knie van een blanke politieagent uit Minneapolis zijn in de hele VS protesten en sporadisch geweld ontketend, zijn veel Confederale symbolen en monumenten beschadigd of neergehaald, sommige ten val gebracht door demonstranten en andere verwijderd door de lokale autoriteiten.

De beweging heeft zich over de hele wereld uitgebreid, met demonstranten die monumenten voor slavenhandelaren, imperialisten en ontdekkingsreizigers, waaronder Christopher Columbus, Cecil Rhodos en de Belgische koning Leopold II, afkraken

Demonstranten haalden een eeuwenoud beeld van de Confederatiepresident Jefferson Davis neer in Richmond, Virginia, de voormalige hoofdstad van de Confederatie, en voegden het toe aan de lijst van monumenten die na de dood van George Floyd zijn verwijderd of beschadigd.

Het Davis-monument was een paar blokken verwijderd van een massief ruiterstandbeeld van de Confederatiegenoot Robert E. Lee dat de staat Virginia probeert neer te halen. Democratische Regering Ralph Northam beval vorige week haar verwijdering, maar een rechter blokkeerde op maandag een dergelijke actie voor ten minste 10 dagen.

Veel Zuiderlingen verdedigen de monumenten als eerbetoon aan oorlogsslachtoffers en een deel van de geschiedenis van het land, en verzetten zich krachtig tegen hun verwijdering ondanks hun associatie met slavernij en racisme.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: