Tesla groeit door Chinese vraag

Het aandeel Tesla is door de $1.000-grens, en zijn marktkapitalisatie is aangezwollen tot meer dan $190 miljard, gestuwd door de vraag naar hun Model 3 elektrische auto in China.

Tesla’s aandelen sloten woensdag bij $1.025,05. Een stijging van ongeveer 14% in Tesla-aandelen zou de kroon van Toyota kunnen opeisen als ’s werelds meest waardevolle autofabrikant, ondanks een enorm productie-verschil tussen de twee automakers. In Californië gevestigde Tesla produceerde 103.000 voertuigen in het eerste kwartaal van 2020, of slechts vier procent van de bijna 2,4 miljoen eenheden die door Toyota werden gemaakt.

Tesla werd de op één na waardevolste autofabrikant ter wereld in januari, toen hij Volkswagen overtrof. Het is nu 223 procent meer waard dan zijn Duitse rivaal.

De groter dan verwachte vraag naar Tesla’s Model 3 in China is een lichtpunt voor Tesla tijdens een ,,donkere globale macro” economie, schreef de in Los Angeles-Gebaseerde analist Daniel Ives van de Wedbush-effecten in een nota.

Het eerste kwartaal van 2020 was het eerste volledige productiekwartaal van Tesla in zijn gigafabriek in Shanghai, waar het Model 3 voertuigen voor de Chinese markt produceert. In mei sprong de Chinese Model 3 verkoop van Tesla naar een recordhoogte van 11.095 eenheden — De leveringen van juni zouden nog significanter kunnen zijn.

Tesla begon pas aan het eind van de maand met het leveren van zijn nieuwe lange afstand achterwielaandrijving Model 3 die in Gigafactory Shanghai wordt gemaakt. Het bedrijf streeft ernaar op spoor te zijn om 100.000 Model 3 eenheden in zijn eerste jaar te bereiken, en het Chinese de groeiverhaal is minstens $300 per aandeel aan de voorraad van Tesla waard.

In de V.S. is de fabriek van Tesla’s Fremont Californië voor de eerste helft van het tweede trimester gesloten, als gevolg van de coronaviruspandemie. Tesla zal sterk afhankelijk zijn van de Chinese verkoop om de impact van het virus op de financiële resultaten van het tweede kwartaal van 2020 te beperken.


error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: