Saoedi-Arabië overweegt hadj dit jaar te annuleren

De hadj, de pelgrimstocht van moslims naar Mekka, gaat dit jaar wellicht niet door. Het jaarlijks terugkerende, tiendaagse evenement, een van de grootste in de wereld, zou dit jaar eind juli beginnen, maar de risico’s voor de volksgezondheid zouden te groot kunnen zijn. De Financial Times schrijft vrijdagochtend dat de regering in Riyad alle mogelijkheden onderzoekt en binnen een week een beslissing neemt.

Het zou voor het eerst zijn sinds de oprichting van het koninkrijk Saoedi-Arabië in 1932 dat het religieuze feest, dat jaarlijks zo’n twee miljoen pelgrims uit alle hoeken van de wereld trekt, niet doorgaat.

Als de hadj wordt geschrapt, is dat geen grote verrassing, want de autoriteiten in Riyad hadden gelovigen al aangeraden om met boeken te wachten. Afgeblazen was het evenement echter nog niet. Sommige islamitische landen hadden de reis naar Mekka wel al uit eigen beweging geschrapt. Indonesië, het land met het grootste aantal moslims in de wereld, deed de hadj begin deze maand in de ban. Jakarta zei dat zo’n 220.000 Indonesiërs plannen hadden om naar Mekka te gaan.

De Saoedische regering besloot vrijdag al wel alle moskeeën in het land weer te openen, op die in Mekka en Djedda na. De website Arab News meldt dit uit Dubai, op basis van het Saoedische persagentschap SPA.

Volgens Arab News stijgt het aantal corona-infecties in Saoedi-Arabië nog gestaag. Het departement voor volksgezondheid in de hoofdstad meldde tot nu toe ruim 116.000 besmettingen. Bijna negenhonderd patiënten overleden aan de ziekte.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: