Iran bouwt namaak-Amerikaans vliegdekschip na voor aanval

Terwijl de situatie gespannen blijft tussen Iran en de Verenigde Staten, blijkt de Islamitische Republiek voor zijn zuidkust een namaak-vliegdekschip te hebben gebouwd voor mogelijke vuurgevechtsoefeningen.

Het nepschip, dat op satellietfoto’s te zien is die dinsdag door The Associated Press zijn verkregen, lijkt op de Nimitz-klasse carriers die de Amerikaanse marine routinematig vanuit de Straat van Hormuz in de Perzische Golf vaart, de smalle monding waar 20 procent van alle olie van de wereld doorheen gaat.

Hoewel nog niet erkend door Iraanse ambtenaren, suggereert de replica in de havenstad Bandar Abbas dat de Iraanse paramilitaire Revolutionaire Garde een toegift aan het voorbereiden is van een soortgelijke schijnvertoning die het in 2015 uitvoerde.

De replica draagt 16 sub-schaalmodellen van Amerikaanse straaljagers op zijn dek, volgens satellietfoto’s die door Maxar Technologies zijn genomen. Het schip lijkt zo’n 200 meter lang te zijn, minder dan tweederde van de lengte van een echte Nimitz-klasse carrier.

De maquette, die in januari voor het eerst werd opgemerkt door defensie- en inlichtingenanalisten, lijkt sterk op een soortgelijke maquette die in februari 2015 werd gebruikt tijdens een militaire oefening die “Grote Profeet 9” werd genoemd. Tijdens die oefening zwermden de valse vliegdekschepen van Iran met speedboten die machinegeweren en raketten afvuurden. Oppervlakte-naar-zee raketten richten later op het valse vliegdekschip en vernietigden het.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: