Inkomende CARICOM-voorzitter zegt aan verliezer verkiezingen: “neem je pakslaag als een man”

… PNCR roept CARICOM op om afstand te nemen van zijn opmerkingen

De CARICOM zal niet werkeloos toezien hoe de resultaten van de hertelling terzijde worden geschoven, dus de verliezer van de verkiezingen moet zijn “pakslaag als een man” nemen. Dit is volgens de minister-president van St. Vincent & the Grenadines en de nieuwe voorzitter van CARICOM, Ralph Gonsalves. Nadat hij dit en andere commentaren uitte in een radioprogramma, NBC Radio – “Your Morning Cup” in zijn land, de A Partnership for National Unity + Alliance for Change (APNU+AFC) Coalitie en zijn belangrijkste kiezer, de People’s National Congress Reform (PNCR), reageerden beide afkeurend en noemden zijn commentaren partijdig. De PNCR zei in het bijzonder dat als de huidige voorzitter van de CARICOM en de eerste minister van Barbados, Mia Mottley, geen verklaring afleggen en de regionale unie afstand nemen van de verklaring van Gonsalves, dit zou worden gezien als een poging van de CARICOM om het verkiezingsproces te doen mislukken.

Na de laatste telling van de stemmen van de National Recount op 8 juni, die de People’s Progressive Party/Civic (PPP/C) op de eerste plaats zette, zijn er verschillende kreten van de Coalitie geweest, die erop aandrongen dat de laatste hertelling ongeldig was en dat deze niet kan worden gebruikt om de winnaar uit te roepen. Hierdoor heeft de Coalitie ook geweigerd om de Districtscertificaten te ondertekenen, allemaal met uitzondering van Regio Een.

De Coalitie heeft duizenden beschuldigingen van verkiezingsfraude geaccumuleerd, die tegen de PPP/C zijn geuit. Zij heeft beweerd dat deze beschuldigingen wijzen op een ondermijning van het verkiezingsproces en op een ongelovige verkiezing. De beweringen van de Coalitie zijn echter grotendeels ongefundeerd en veel van deze beweringen zijn onjuist gebleken.

Gonsalves vermeldde dat hij een vriend is van de president, David Granger en de leider van de oppositie, Bharrat Jagdeo, en dat hij, naar zijn eerlijke mening, denkt dat het hertelingsproces effectief is uitgevoerd en zeker moet worden gebruikt om de langverwachte winnaar uit te roepen.

Maar de Coalitie zegt dat veel van de stembussen zijn bezoedeld door onregelmatigheden, vooral in de bolwerken van de PPP/C. Zij stelt dat wanneer die dozen worden weggegooid, de resterende stemmen laten zien dat zij de winnaar zijn.

Een CARICOM-ambassadeur, Noel Lynch, had de Permanente Raad van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) verteld dat er zich geen onregelmatigheden voordeden in het proces waarbij de Guyanese kiezers hun stemmen uitbrachten, maar in het tellen van de stemmen.

Gonsalves voegde daar nog aan toe dat, aangezien de waarnemingsmissie van de CARICOM haar verslag over de hertelling moet uitbrengen, de Guyana-verkiezingscommissie (GECOM) een winnaar moet uitroepen overeenkomstig de resultaten van deze missie.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: