Historische beelden wereldwijd opnieuw beoordeeld na dood van Floyd

Beelden van slavenhandelaren, imperialisten, veroveraars en ontdekkingsreizigers tuimelen over de hele wereld in een golf van woede tegen racisme na de dood van George Floyd door toedoen van de politie in de Verenigde Staten.

In steden als Boston, New York, Parijs, Brussel en Oxford, Engeland, hebben protesten en in sommige gevallen vandalisme plaatsgevonden in een intens heronderzoek van de rassenonrechtvaardigheid door de eeuwen heen. De wetenschappers zijn verdeeld over de vraag of de campagne neerkomt op het uitwissen van de geschiedenis of op het actualiseren ervan.

De op drie na grootste stad van Nieuw-Zeeland verwijderde een bronzen beeld van de Britse marineofficier Capt. John Hamilton, de naamgenoot van de stad, op vrijdag, een dag nadat een Maori-stam vroeg om het beeld neer te halen en een Maori-oudste dreigde het zelf af te breken. De stad Hamilton zei dat het duidelijk was dat het standbeeld van de man die beschuldigd werd van het doden van inheemse Maori’s in de jaren 1860 zou worden vernield. De stad heeft geen plannen om zijn naam te veranderen.

Op de Universiteit van Oxford hebben de demonstranten hun jarenlange inspanningen opgevoerd om een standbeeld van Cecil Rhodos, de Victoriaanse imperialist die als premier van de Kaapse Kolonie in zuidelijk Afrika fungeerde, te verwijderen. Hij verdiende een fortuin met goud en diamanten over de ruggen van de mijnwerkers die onder barbaarse omstandigheden werkten.

In de buurt van Santa Fe, New Mexico, roepen activisten op tot de verwijdering van een standbeeld van Don Juan de Oñate, een 16de-eeuwse Spaanse veroveraar die vereerd werd als een Spaanse stichter en verguisd werd voor wreedheid tegen inheemse Amerikanen, inclusief een bevel om de voeten van twee dozijn mensen af te snijden. Vandalen zaagden in de jaren negentig de rechtervoet van het beeld af.

In Bristol, Engeland, hebben demonstranten in het weekend een beeld van de 17de-eeuwse slavenhandelaar Edward Colston omvergeworpen en in de haven gegooid. Het stadsbestuur zei dat het in een museum zal worden geplaatst.

In heel België zijn in een half dozijn steden beelden van Leopold II beschadigd door de wrede heerschappij van de koning over Congo, waar hij meer dan een eeuw geleden massa’s mensen tot slavernij dwong om er rubber, ivoor en andere grondstoffen uit te halen voor eigen gewin. Deskundigen zeggen dat hij maar liefst 10 miljoen doden heeft achtergelaten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: