Turkije wil boren in betwiste wateren van Middellandse Zee

June 10, 2020 – Turkije wil naar olie en gas boren in delen van de Middellandse Zee, die Griekenland als zijn eigendom beschouwt, waarmee een potentiële confrontatie tussen twee NAVO-bondgenoten op de loer ligt.De Griekse regering heeft gewaarschuwd dat elke boring in de gebieden van het continentaal plateau van Griekenland een verhitte reactie zal uitlokken.

Er werd geen tijdsbestek gegeven voor de boorprojecten. Maar ten minste zeven ervan zijn aangegeven voor de kust van enkele grote Griekse eilanden, waaronder Rhodos en Kreta, volgens het door de V.S. gefinancierde mediakanaal Voice of America (VOA).

Terwijl beide NAVO-bondgenoten zijn, hebben Griekenland en Turkije elkaars zee- en luchtrechten in de olie- en mineraalrijke Egeïsche Zee lang betwist.

Maar de relaties hebben de afgelopen maanden te lijden gehad nadat Turkije in november 2019 een controversieel akkoord met Libië had gesloten.

De overeenkomst staat Turkije effectief toe om de Mediterrane zeebodem voor honderden kilometers, van zijn zuidwestelijke kust tot aan het noordelijke uiteinde van Libië,  te onderzoeken en te exploiteren zegt VOA.

De laatste jaren heeft het oostelijke Middellandse-Zeegebied aanzienlijke gasvondsten opgeleverd.

Sindsdien hebben Egypte, Griekenland, Israël en Cyprus zich ingezet voor een grotere controle over het gebied, waardoor Turkije op eigen houtje kan gaan zoeken, ook al kan het nu een krachtmeting met Griekenland betekenen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: