Hedgsfondsen Hongkong onder druk

In Hongkong gevestigde hedgefondsen overwegen hun activiteiten te verhuizen nadat Beijing de controversiële wetgeving rond de nationale veiligheid goedkeurde, die de Chinese geheime politie toestaat in de stad te opereren.

Het plan van de Chinese communistische partij om wetten op te leggen die gericht zijn op wat zij “subversie van de staatsmacht” of “inmenging” van het buitenland noemt, bedreigt de status van Hongkong als de belangrijkste bestemming in Azië voor hedgefondsen.

Volgens gegevens van onderzoeksbureau Eurekahedge zijn er 546 hedgefondsen gevestigd in de stad, vergeleken met 334 fondsen in Singapore, de regionale runner-up.

De fondsen in Hongkong beheren een vermogen van meer dan 92 miljard dollar, bijna evenveel als in Singapore, Japan en Australië samen.

“We zijn een zeer vrije maatschappij, dus voorlopig hebben de mensen de vrijheid om te zeggen wat ze willen”, vertelde Carrie Lam, de chief executive van Hongkong, aan verslaggevers in Peking.

Critici beweren dat de veiligheidsrekening van Peking de wetgevende macht van Hongkong opzij zal zetten, en het einde van het principe van “één land, twee systemen”, dat de status van de stad als een wereldwijd financieel centrum heeft beschermd.

De wereldwijde bank, de in Groot-Brittannië gevestigde HSBC, heeft Peking gesteund en de miljardairklasse van vastgoedontwikkelaars en moguls die de economie van Hongkong domineren, hebben ook de controversiële wet gesteund.

Een van de sterkste tegenstanders van de wet is de mediamagnaat Jimmy Lai, die zijn rijkste medeburgers heeft opgeroepen om naar Peking te gaan.

“Dit is de doodsteek voor Hong Kong en iedereen in het bedrijfsleven,” zei Lai. “Zonder de rechtsstaat zal er geen bescherming zijn voor mensen die hier zaken doen,” voegde hij eraan toe.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: