Baltic Pipe doorbreekt afhankelijkheid Polen van Russisch gas

De Baltic Pipe, een project van €1,6mrd dat Polen met Noorse gasvelden verbindt, schudt de energiemarkt in Centraal-Europa op en helpt Warschau zijn decennialange afhankelijkheid van Russische gas te doorbreken.

De capaciteit van de 1,6 miljard euro kostende Baltic Pipe, die naar verwachting in oktober 2022 Polen via de Oostzee en Denemarken met de Noorse gasvelden zal verbinden, zal 10 miljard kubieke meter (bcm) per jaar bedragen.

Warschau ziet de geplande verbinding als een manier om de gasvoorziening te diversifiëren, waarvan het grootste deel wordt geïmporteerd uit Rusland in het kader van een langetermijncontract met Gazprom dat in 2022 afloopt.

Door de aanleg van interconnectoren naar Litouwen, Slowakije en Tsjechië kan Polen het overtollige gas naar de buurlanden in Midden-Europa routeren.

Polen zet ook vaart achter de plannen om zijn LNG-terminal in de Baltische haven Swinoujscie uit te breiden en heeft in december een aanbesteding uitgeschreven om zijn hervergassingscapaciteit te verhogen van 5 bcm naar 7,5 bcm.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: