Aankondiging sancties mist goede juridische basis

Advocaat Iris Nazir zegt aan Dagblad Suriname dat ook zij het bericht gezien heeft, waarin gezegd wordt dat personen die de maatregel van de “alfabetische lockdown” zouden overtreden gestraft zouden kunnen worden met maximaal 6 maanden celstraf of een geldboete van maximaal SRD 25.000. 

“Vanaf de Wet Uitzonderingstoestand is afgekondigd, hebben we erop gewezen dat bepaalde zaken in die wet niet correct zijn aangegeven. In artikel 4 is bijvoorbeeld aangegeven dat specifieke maatregelen die door de regering getroffen worden bij presidentieel besluit vastgesteld moeten worden. Het gaat in deze om maatregelen waarbij persoonlijke vrijheden van burgers worden beperkt. De grondwet zegt in artikel 16 dat niemand van zijn vrijheid zal worden beroofd anders dan op gronden en volgens procedures bij wet bepaald. Dat betekent dat als deze maatregelen getroffen worden, die zijn genomen bij de lockdown dus, die bij wet bepaald moeten worden en niet bij presidentieel besluit. Dat is 1 van de redenen waarom de sancties niet getroffen zouden kunnen worden. Een ander is, dat het genoemd presidentieel besluit nergens te vinden is! Mevrouw Veira heeft wel verwezen naar “een” presidentieel besluit, maar het bedoeld besluit waarin deze maatregelen te vinden zouden moeten zijn, is nergens te vinden. Het is bijvoorbeeld niet gepubliceerd in het ARS, zoals voorgeschreven, of zelfs op de website van DNA, dat hebben we niet gezien.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: