Jogi vindt Covid-lockdown chaotisch

‘Yu e kiri den sma!’

VHP-parlementariër Mahinder Jogi vindt het besluit van de regering en met name het Covid-19 Managementteam om gedurende twee weken een total lockdown te houden ondoordacht en heel slecht voorbereid. “Ik vind dat er weinig samenhang is bij de Covid-lockdown. Het is chaotisch en onoverzichtelijk. Je zegt dat winkels en supermarkten van 7.00 uur tot 14.00 uur open zullen zijn, maar als mensen niet over straat mogen gaan, wie gaat dan kopen? Hoe oefen je controle uit dat die winkels inderdaad opengaan? Want als je langs elke buurt rijdt, dan zie je dat een de meeste winkels gesloten zijn. Welke grip heeft de regering op de winkeliers? Kunnen we deze mensen niet verplichten om hun winkels te openen? Want ze doen wat ze willen”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname. Dat slechts 1 persoon per huishouden naar de winkel mag en bovendien op basis van een naamvolgorde, vindt Jogi een ‘nonsens besluit’. “Dat heel ding is nonsens! Men moet onmiddellijk daarmee stoppen. Yu e kiri den sma!”, benadrukt hij. Hij keurt vooral af dat deze maatregelen noch de consument, noch producent en vooral noch de agrarische producent accommodeert.

Fruit en groente eten, maar landbouwers kunnen niet verkopen

Wat de volksvertegenwoordiger, die met voorkeurstemmen in Saramacca is herkozen, frappant vindt, is dat Veira mensen oproept om hun weerstand tegen het virus op te bouwen door meer fruit en groente te consumeren, maar dat hetzelfde Covid managementteam alle landbouwers een dolksteek geeft door alle openbare markten te sluiten. “In Paramaribo zijn er 250.000 of meer mensen die eten moeten hebben. Geen enkele landbouwer mag naar de markt met hun producten. Geen enkele handelaar mag naar de markt en niemand mag naar de groothandel. De landbouwer kan niet wachten, want elke seconde dat hij wacht lijdt hij verlies. Wanneer tomaat, komkommer, peper of boulanger geoogst moeten worden, kan men niet wachten. Het moet geoogst worden, punt uit! Inputs en alles daaromheen zijn al zo duur, maar je mag nu niet verkopen en zit je dus zonder inkomsten”, benadrukt de VHP’er.

Registratie voor pasjes voor landbouwers

Jogi stelt voor om ook een registratie bij de verschillende districtscommissariaten op te starten voor deze doelgroep, wanneer deze landbouwers door tussenkomst van de districtscommissaris ook een pasje kunnen krijgen om hun producten normaal te verkopen. “Zoals het nu is, dupeer je de mensen. Desnoods tref je een crisismaatregel, want de bussen rijden niet. Dus je moet de diensten zo dicht mogelijk brengen bij de mensen”, zegt Jogi. Hij stelt bijvoorbeeld de middenberm aan de Dr. Sophie Redmondstraat, de busterminals die voorheen door de particuliere bussen werden gebruikt, in te zetten om 20 landbouwers of groenteverkopers de gelegenheid te geven om daar te parkeren en hun goederen te verkopen. “Die bussen rijden al niet, dus geef de mensen de ruimte om daar te parkeren. Verplicht de landbouwers dan dat zij hun producten netjes moeten verpakken en alle Covid-maatregelen in acht te nemen”

Landelijke verkooplocaties nodig voor landbouwproducten

“Ze kunnen ook elders een locatie worden aangewezen. Denk ergens op Paramaribo Noord, Flora, een schoolerf met drive-thru, op de hoek van Latour. Waarom mogen de mensen niet langs de Saramaccastraat staan met hun groenten? Laat een deel staan langs de Saramaccastraat, de Gompertstraat, de Kwattaweg en Highway. Laten ze ook naar Albina gaan. Hierdoor ondersteun je ook de buurten waar veel mensen wonen. Geef de mensen de gelegenheid dat zij kunnen staan en verkopen van 7.00 uur tot 14.00 uur, zoals de winkels en supermarkten dat doen. Eenmaal te mi go na strati fu bai sani na winkrie, dan direct mi kan bai gruntu”, aldus Jogi. De parlementariër benadrukt dat de verkopers van de landbouwproducten naast de inachtneming van de Covid regels, zeker ook ervoor moeten zorgen dat alles aan het einde van de dag netjes weer wordt opgeruimd.

President moet zichtbaarder zijn

Jogi voert aan dat de Wet Burgerlijke Uitzonderingstoestand die enkele maanden terug in De Nationale Assemblee (DNA) werd aangenomen, de regering de ruimte biedt om enkele maatregelen te treffen om de verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan. Het verbaasde hem echter dat de recente total lockdown door Danielle Veira, directeur Nationale Veiligheid, werd aangekondigd terwijl de hoogste man van het land, president Desi Bouterse, juist de man moest zijn die onze landgenoten moest toespreken. “Ik weet niet welke bevoegdheden Veira heeft en namens wie zij praat, maar ik neem aan dat zij gedelegeerde bevoegdheid heeft om namens de president te praten. Dat is één van de zaken die burgers opmerken. De vicepresident is een dagje op de televisie verschenen. Ik weet dat ze de verkiezingsstrijd hebben verloren, maar dat betekent niet dat je je verantwoordelijkheid moet verzaken. Je bent nog steeds de regering. Je taak is niet om mensen in een moeras te duwen”, aldus Jogi.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: