Grootste zorgdeals in het verleden

Het Brits-Zweedse bedrijf AstraZeneca, co-ontwikkelaar van een experimenteel coronavirusvaccin, heeft de Amerikaanse rivaal Gilead Sciences benaderd over een mogelijke fusie om ’s werelds grootste geneesmiddelenbedrijf te vormen, volgens een Bloombergrapport.

Gilead was $96 miljard waard bij het sluiten van de beurs op vrijdag, terwijl AstraZeneca een marktwaarde van ongeveer $140 miljard heeft. Een potentiële deal tussen twee van de meest prominente spelers in de coronaviruspandemie zou een kolos kunnen creëren onder grote farma’s met een marktwaarde van bijna $240 miljard.

Het in Californië gevestigde Gilead is een van de meest succesvolle fabrikanten van antivirale middelen. Het remdesivir-geneesmiddel kreeg in mei noodgoedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration als coronavirusbehandeling.

AstraZeneca heeft een indrukwekkende pijplijn van geneesmiddelen voor oncologie, hart- en vaatziekten en aandoeningen van de luchtwegen. Ondertussen werkt het in Cambridge gevestigde bedrijf samen met het Jenner Instituut van de Universiteit van Oxford en de Oxford Vaccine Group om een recombinant adenovirusvaccin te ontwikkelen. Het zogenaamde AZD1222-vaccin begon in april met klinische proeven van fase I en II om de veiligheid, immunogeniciteit en werkzaamheid bij meer dan 1.000 gezonde vrijwilligers in het Verenigd Koninkrijk te beoordelen.

Terwijl een fusie de twee bedrijven zou kunnen verenigen in hun strijd tegen het coronavirus, heeft de onzekerheid die door de pandemie wordt veroorzaakt het enthousiasme voor megafusies, volgens sommige stadsanalisten, getemperd.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: