WHO-advies over het gebruik van maskers om verspreiding van het coronavirus te voorkomen

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft haar richtlijnen geactualiseerd om regeringen aan te bevelen om mensen te vragen in het openbaar stoffen gezichtsmaskers te dragen om de verspreiding van de coronavirusziekte (Covid-19) te beteugelen.

De WHO zei vrijdag dat het nu adviseert dat in gebieden waar het virus zich verspreidt, mensen stoffen maskers moeten dragen wanneer sociale afstandelijkheid niet mogelijk is, zoals in het openbaar vervoer en in winkels.

De directeur-generaal van de WGO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, zei dat mensen ouder dan 60 jaar of met onderliggende medische aandoeningen ook maskers zouden moeten dragen in situaties waarin sociale distantiëring niet mogelijk is. De WHO had eerder aanbevolen dat alleen gezondheidswerkers, mensen met Covid-19 en hun verzorgers medische maskers zouden moeten dragen, waarbij zij opmerkte dat er een wereldwijd tekort aan voorraden was.

Tijdens een persbriefing waarin de herziene richtlijnen werden besproken, voegde Tedros eraan toe dat “maskers alleen u niet zullen beschermen tegen Covid-19” en benadrukte het belang van handenwassen, sociale afstandelijkheid en andere strategieën ter voorkoming van infecties.

De WHO verbreedde ook de richtlijnen voor maskers om te specificeren dat gezondheidswerkers in gebieden waar het virus zich vrijelijk verspreidt, altijd maskers moeten dragen binnen medische faciliteiten. Artsen die werkzaam zijn in de cardiologie of andere afdelingen, bijvoorbeeld, moeten medische maskers dragen, zelfs als de faciliteiten geen bekende coronavirus patiënten hebben, zei Tedros.

April Baller, een WHO infectiebestrijding deskundige, zei dat het type van de maskers aanbevolen voor het grote publiek zijn stof of doek bekledingen die thuis kunnen worden gemaakt. Zij zei dat een deel van de reden voor de verbreding van het advies van de WHO over gezichtsmaskers het toenemende bewijs is dat Covid-19 kan worden verspreid door mensen voordat ze symptomen hebben.

De WHO zei eerder dat de overdracht van mensen die geen symptomen hebben niet werd verondersteld een grote drijvende kracht achter de viruspandemie te zijn.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: