Is prijsstijging de schuld van de winkeliers? Importeurs? Of gewoon slecht beleid?

We merken steeds dat de prijzen in de winkels hoger worden. Vooral ten tijde van lockdowns en sociale onrust, ontstaat er paniek bij het volk en dit maakt dat ze gaan hamsteren. Dit op zich zorgt ervoor dat winkels leeg raken en dat prijzen daardoor weer stijgen. Het is allemaal een vicieuze cirkel waaraan er maar geen eind lijkt te komen.

Natuurlijk ga je je afvragen aan wie dit ligt, zijn het de winkeliers die over de rug van het volk tijdens zulke moeilijke tijden aan hun winst denken? Is het de regering die zulke situaties en prijsopdrijvingen in de hand werkt? Of moeten we even naar een andere richting kijken…
In de richting van de importeurs, uiteindelijk zijn zij de belangrijkste schakel en tevens de tussenpersoon wanneer het aankomt op winkeliers en regering.

De prijsstijgingen in de winkels zijn al een poosje gaande, het werd op den duur zo ernstig dat het ministerie van HIT moest interveniëren en onderzoeken van waar deze opdrijvingen kwamen. 

Uit onderzoek is gebleken dat de leveranciers inderdaad degenen zijn die hun prijzen hebben verhoogd. Dit heeft ervoor gezorgd dat winkeliers geen keus hadden dan hun prijzen ook te verhogen. Vermeldenswaard is dat winkeliers een winstmarge hebben van maximaal 20% (op producten zoals melk, brood etc. is het minder) en deze is bepaald in samenspraak met de overheid. De eerste stap om de prijzen in de winkels te stabiliseren zou dus moeten zijn dat er meer controle komt op groothandelaren. Nadat dit heeft plaats gevonden, zullen de controles in supermarkten weer effectief zijn en zal er veel minder sprake zijn van prijsopdrijvingen.

Aan de andere kant moeten wij als consumenten ook rekening houden met de gesteldheid van de winkeliers, ook zij bevinden zich in een moeilijke situatie vanwege het covid-19 virus. Evengoed zouden zij ook ervoor kunnen kiezen om hun winkels te sluiten, maar ze kiezen juist ervoor hun deuren open te houden en het volk van dienst te zijn, ondanks dit gevaren voor hen meebrengt. 

Aan de consument zou ik willen adviseren om zich rustig te houden, het is niet nodig om te hamsteren of winkels leeg te kopen. Als u merkt dat er onrealistische of uurlijke prijsopdrijvingen plaats vinden maakt u dan contact met de economische controle dienst op 1940 en u kunt ook whatsappen naar het nummer +5978530915 of 8888900.

Let op: stuurt u altijd adres en naam van de winkel erbij. Een foto van het product helpt ook. Dit zal het makkelijker maken voor de ECD om maatregelen te treffen.  

Tenslotte wil ik u allen vragen om thuis te blijven, gaat u zo min mogelijk op straat en neemt u de Covid19 maatregelen in acht.

#staysafe #stayhome

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: