PPP/C wint Algemene en Regionale verkiezingen in Guyana

…hertelling herbevestigt overwinning

De PPP/C is de winnaar van de Algemene en Regionale Verkiezingen van 2 maart 2020 na de nationale hertelling van de definitieve stembus (#4877) van Regio 4 (Demerara-Mahaica) in het Arthur Chung Conference Centre (ACCC) op zondag.

De PPP/C kreeg meer dan 15500 stemmen meer dan zijn belangrijkste concurrent, A Partnership for National Unity/Alliance for Change (APNU/AFC).

De verkiezingen werden bijgewoond door vertegenwoordigers van alle negen (9) politieke partijen die de verkiezingen betwistten, waarnemers van de Caribische Gemeenschap (Caricom), de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en lokale waarnemers, waaronder de Commissie voor de particuliere sector en de Amerikaanse Kamer van Koophandel (AMCHAM).

Op 2 maart was de oorspronkelijke telling van de stembiljetten vlot verlopen en in negen (9) regio’s afgerond met de PPP/C aan kop.

De telling van Statements of Poll (SOP’s) werd echter onderbroken in District Four (Demerara-Mahaica) nadat Returning Officer Clairmont Mingo was overgestapt van de wettelijke procedure – die zorgt voor transparantie waar elke SOP – dat wil zeggen elke SOP moest worden getoond aan de aanwezige belanghebbenden om een vergelijking met hun kopieën mogelijk te maken.

Mingo is echter overgestapt op een procedure waarbij de vermeende cijfers van de standaardwerkvoorschriften in een geconsolideerde spreadsheet worden opgenomen. Dit leidde tot onmiddellijke oproepen tot transparantie van zowel lokale als internationale waarnemers.

Na een beroep te hebben gedaan op het Hooggerechtshof, toen alle partijen met uitzondering van APNU/AFC protesteerden tegen de truc die een inflatie van de stemmen voor die partij in de hand werkte.

Na een beslissing van het Hooggerechtshof werd Mingo bevolen om terug te keren naar de voorgeschreven procedure, maar hij herhaalde zijn uitvlucht in een andere versie en diende totalen in die substantieel verschilden van die van andere partijen en had de APNU/AFC als winnaar gesteld in plaats van de PPPC.

De voorzitster van GECOM, gepensioneerde rechter Claudette Singh stemde in met een hertelling van alle stemmen, die was voorgesteld door de interim-president David Granger en goedgekeurd door de leider van de oppositie, Bharrat Jagdeo, na een interventie van verschillende Caricom-leiders. Sindsdien hebben beide leiders de resultaten van de hertelling opnieuw geaccepteerd.

Nu het proces van de hertelling is afgerond, hebben stemmen uit de binnenlandse en internationale gemeenschap – lokale kerkleiders, de Commissie voor de particuliere sector, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, ambassadeurs van de VS, de EU, het Verenigd Koninkrijk, Caricom en de OAS – opgeroepen om de hertelling door alle partijen te laten aanvaarden, zodat de nieuwe regering, die door het volk van Guyana is gekozen, op vreedzame wijze kan worden geïnstalleerd.


error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: