Community spreading Covid-19 te wijten aan verkiezing?

Thans is Suriname van 0 Covid-gevallen gesprongen naar 112 actieve gevallen. Een zeer schrikbarend beeld dat vermoedelijk ontstaan is door het verkiezingsgebeuren, iets wat politici niet graag onderkennen. De samenleving mag dan een overwinning behaald hebben bij de recente verkiezing, een directe gevolg daarvan is echter de community spreading van Covid-19. In verband met de verkiezing werd de partiële lockdown op 24 en 25 mei opgeschort. Volgens de districtscommissaris Magretha Malontie hebben personen speciaal de oversteek naar Suriname gedaan vanuit Frans-Guyana om te stemmen. In Frans-Guyana zijn er 533 Covid-gevallen geregistreerd. Op het hoofdstembureau in Paramaribo werden de nieuwe Covid-gevallen gesignaleerd en vanaf dat moment komen er dagelijks nieuwe gevallen bij.

De community spreading zorgt voor een continuering van de ellende; bedrijven gaan over de kop, er is heel weinig bewegingsvrijheid, het onderwijs staat stil. Shaif Basir (politieke leider van de Progressief Verheffende Partij), Anand Bihari (econoom), en Roy Bhikharie (voorzitter PVP) hadden al gewaarschuwd voor het besmettingsgevaar, niemand was echter geïnteresseerd in dat soort praatjes. “Wij zijn absoluut geen voorstander van uitstel van de verkiezingen. De president moet alvast beginnen de lockdown op te heffen”, waren de woorden van de VHP-leider Chan Santokhi. Naar zeggen van de VHP’er Dew Sharman kan het een grote ramp worden voor Suriname indien de spreiding van het coronavirus doorgaat. Hij wijst op de beperkte gezondheidszorg, beperkte deskundigen/ middelen/ bedden/ beademingsapparaten om een grote uitbraak aan te kunnen.

Regeren is vooruitzien, iets dat vaak geopperd wordt maar door weinigen opgevolgd wordt. Wat ook erbij komt kijken, is dat bij veel Surinamers er onvoldoende bewustwording is om aan social distancing te doen, een mondkapje te dragen en de handen te ontsmetten. Het coronavirus bereikt steeds meer personen en dat verandert het leven in switi sranang aanzienlijk. Was het door laten gaan van de verkiezing de juiste stap? Dat mag een ieder zelf beoordelen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: