Weer 8 besmette personen erbij, teller nu op 90 Covid-19 positief

Directeur Cleopatra Jessurun van Volksgezondheid ontkrachtte de berichten dat het BOG gesloten zou zijn en dat directeur Bromet besmet zou zijn. Het is wel zo dat Bromet in quarantaine is uit voorzorg, omdat enkele zorgverleners wel besmet blijken te zijn geraakt.

Dit vertelde ze op de persconferentie van het covid-19 team op vrijdag 5 juni. Het BOG is wel nog open, maar een persoon was besmet en in contact met andere medewerkers geweest. Er heeft de gebruikelijke grote ontsmetting plaatsgehad, en het BOG is dus normaal open. Jessurun verduidelijkte ook dat er absoluut niet gemanipuleerd wordt met de covid cijfers of dat cijfers anders worden aangegeven dan ze in werkelijkheid zijn. Er zijn tot nog toe 1175 tests gedaan, er kwamen vandaag nog 7 positief getesten bij, en dat bracht het totaal aantal op 89. Tijdens de persconferentie sprong dit getal op de covid website echter naar 90…

Volgens Jessurun is de situatie erg zorgwekkend, maar doen de QRT (Quick Response Teams) goed werk. Er is een aangepaste strategie nu vanwege een tekort aan personeel en middelen. 75% van de personen zijn niet ziek of zorgbehoevend, 25% is dat wel, en van dat laatste is 7% op de IC. Van slechts 1 enkele persoon kan op dit moment de gezondheid als instabiel worden getypeerd.

Jessurun zei ook dat er alleen op 2 juni al 2500 calls naar 178 waren, maar dat gelukkig het aantal prank calls is afgenomen. Zij en Dr Orie verduidelijkten bij de persconferentie middels een presentatie het verloop van zaken vanaf het eerste moment. Daaruit blijkt dat er op dit moment drie clusters lijken te bestaan. Vele van de positieven zijn gelinkt aan mensen uit Frans Guyana en Brazilie. Van 1 van de clusters was de bron-persoon gewoon aan het werk geweest, en ook anderen die ziek werden bleven door werken. Ze benadrukte dus weer streng dat mensen NIET de straat op moeten als ze ziek zijn.

Iets anders dat duidelijk werd tijdens de persconferentie, is dat nog steeds vooral gebruik gemaakt wordt van de zogenaamde PCR tests welke niet goedkoop, maar wel erg betrouwbaar zijn. Er zijn twee andere tests in “trial” maar die hebben hun betrouwbaarheid nog niet kunnen bewijzen. Ze noemde ook het geval van 1 persoon die besmet dacht te zijn, zelfmoord pleegde door gramoxone in te nemen, maar achteraf negatief getest bleek te zijn. Over de patient die kennelijk voor meerdere mogelijke besmettingen zorgde in RKZ kon Jessurun niet veel vertellen, omdat alles nog in onderzoek en heel veel nog niet geheel duidelijk is. 

Dr Orie maakte er ook de verrassende melding dat er bij de grens zelfs een bordeel bleek te zijn, wat uiteraard niet erg bevorderlijk is voor indamming van de verspreiding. Toch probeert men zoveel mogelijk en vooral alle contactpersonen in beeld te brengen om de verspreiding te helpen minimaliseren. “Als iedereen zich houdt aan de regels, kunnen we het stoppen!”, zegt Orie.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: