Vroegste religeuze centrum Maya ontdekt

Archeologen hebben de vroegste en grootste bekende monumentale constructie ontdekt die door de Maya’s is gebouwd en die een nieuw licht werpt op de opkomst van hun beschaving.

Door het uitvoeren van een onderzoek vanuit de lucht met behulp van LIDAR, een remote sensing methode met behulp van lasers die een 3D-kaart van het oppervlak hieronder creëert, hebben archeoloog Takeshi Inomata en collega’s een voorheen onbekende Maya-site in de Mexicaanse staat Tabasco ontdekt.

De site, Aguada Fénix genaamd, bestaat uit een kunstmatig plateau van 1.413 meter van noord naar zuid en 399 meter van oost naar west. De constructie ligt 10-15 meter boven het omliggende gebied met 9 dreven die zich uitstrekken vanaf het platform.

De grootte van het hoofdplateau bij Aguada Fénix overtreft die van het La Danta-complex bij El Mirador – het grootste bouwwerk dat tot nu toe bekend was in de Maya-laaglanden.

Archeologen dachten eerder dat de Maya-beschaving zich geleidelijk aan ontwikkelde, met kleine dorpen die rond 1000-350 voor Christus ontstonden. De recente ontdekking van vroege ceremoniële centra, zoals Aguada Fénix, zetten dit model echter op de helling.

Met behulp van radiokoolstofdatering schatten de auteurs dat het bouwwerk in Aguada Fénix rond 950 voor Christus is gebouwd, waardoor het het oudste monumentale bouwwerk is dat tot nu toe in het Mayagebied is gevonden.

Tot voor kort was de archeologie beperkt door wat een onderzoeker op de grond kon zien. Maar de LiDAR technologie heeft het veld getransformeerd en biedt een manier om hele regio’s te scannen op archeologische vindplaatsen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: