Verenigd Koninkrijk heeft hoogste Covid-19-sterftecijfer ter wereld

Het Verenigd Koninkrijk heeft meer bevestigde coronavirusdoden per miljoen mensen dan enig ander land. Het heeft ook het hoogste aantal overtollige sterfgevallen in Europa, met 59.537 meer dan normaal.

Voormalig wetenschappelijk hoofdadviseur David King van het Verenigd Koninkrijk is van mening dat het hoge aantal Britse Covid-19 sterfgevallen het gevolg is van passiviteit van de regering in februari en maart, een overtuiging die wordt gedeeld door Helen Ward van het Imperial College London, die de reden is dat het land vanaf het begin een inhaalslag heeft gemaakt.

Ward haalt traagheid aan bij het testen, opsporen en isoleren van mensen, en social distancing – de nationale lockdown begon pas op 23 maart, ongeveer twee maanden na het eerste bevestigde geval van het land. De koning denkt dat de gouverneur zich in het begin van het jaar concentreerde op andere zaken, zoals Brexit, en er niet in slaagde om snel genoeg actie te ondernemen.

Het conservatieve parlementslid Greg Clark, voorzitter van de wetenschaps- en technologiecommissie van het Lagerhuis, beschrijft de testniveaus als ontoereikend voor het grootste deel van de pandemie, met het probleem dat voortkomt uit het besluit van de regering om zich te baseren op gecentraliseerde laboratoria die meestal worden gerund door Public Health England, in plaats van de vele particuliere laboratoria, onderzoeksinstituten en universiteiten van het Verenigd Koninkrijk erbij te betrekken.

Vanaf de week die eindigt op 20 maart zijn er in het Verenigd Koninkrijk 59.537 meer sterfgevallen dan gewoonlijk, de hoogste absolute overmaat aan sterfgevallen in Europa, waarbij het totale aantal bevestigde Covid-19 sterfgevallen op de tweede plaats komt, en nog steeds met meer dan 100 per dag stijgt.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: