Slijngard: Geen zoetsappig praatje vandaag! Mensen zijn koppig!

Kolonel Jerry Slijngard kon zijn teleurstelling (of boosheid) niet onder stoelen of banken steken tijdens de laatste persconferentie van het covid-19 team op vrijdag 5 juni.

Hij begon met te zeggen dat hij bij deze gelegenheid zou nalaten een zoetsappig verhaaltje te vertellen, omdat mensen niet luisteren, ongehoorzaam en koppig zijn. “We hadden gehoopt dat we het serieus onder controle zouden kunnen houden, maar het heeft gewoon niet gewerkt. We gingen van 10 naar 90 besmette gevallen, juist omdat men zich niet aan de regels wil houden. Mensen komen ook opzettelijk naar Suriname omdat hier veiliger lijkt, maar meestal worden ze door onze eigen mensen geholpen, of onze mensen zijn ervan op de hoogte, en zo komt men onze mensen hier besmetten. Maar nu raken onze quarantaine-plekken vol, we hebben er nu 190 personen in quarantaine en dat zijn geen repatrianten. Per positief geval zijn er wel 30 tot 40 contactpersonen die dus weer besmet kunnen zijn geworden. Al die mensen moeten opgehaald worden en in quarantaine”

Slijngard maakte ook duidelijk dat naar een heel ander systeem zal worden overgegaan, waar mensen niet meer in de watten gelegd zullen worden in quarantaine of isolatie, met minimale voorzieningen, waar men veelal zijn of haar eigen boontjes zal moeten doppen. Het NCCR en de andere diensten kunnen de snelle toename volgens Slijngard niet aan. “Men moet luisteren, de maatregelen in acht nemen zodat we zaken weer onder controle kunnen krijgen”

Wat de zaak ook bemoeilijkt, volgens Slijngard, is dat de meeste illegalen bang zijn voor represaille maatregelen en  zich niet melden als ze ziek worden; op die manier besmetten ze nog meer mensen. Ook blijkt de lockdown slecht te werken; er waren zowat 1400 aanvragen  voor pasjes, soms zodanig dat er wel 400 mensen op 1 pasje zouden moeten. “Men moet de ernst van de zaak beseffen en zijn eigen verantwoordelijkheid nu nemen. Ook personen in de frontlinie zijn nu besmet en vallen dus uit omdat ze in quarantaine moeten. We kunnen het echt wel beter als samenleving!”, zei de kolonel.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: