Culturele Unie Suriname (C.U.S.) herdenkt 147 jaar Hindustaanse Immigratie in Suriname

Op 26 februari 1873 vertrok het eerste schip Lallarookh vanuit India met aan boord 410 contractarbeiders richting Suriname. Onderweg stierven er 11 personen. Op 05 juni 1873 kwam de Lallarookh met aan boord 399 contractanten aan, waarna 1 contractant op Nieuw-Amsterdam overleed. Op 5 juni 1873 gingen er uiteindelijk 398 contractanten aan wal.

Voorzitter Culturele Unie Suriname Aniel Manurat geeft mee aan Dagblad Suriname; “In Suriname herdenken wij de Hindustaanse immigratie ook vanwege het feit dat deze gemeenschap als eenheid en in vrede met de andere cultuurgroepen samen en naast elkaar leeft. Hierdoor blijkt Suriname een van de weinige landen in de wereld te zijn, die een bijzondere harmonische samenleving kent. In verband met de Covid 19 maatregelen zal het bestuur op gepaste wijze de dag herdenken. Met 2 personen zal de CUS een bloemenhulde brengen bij Babá en Mái. De C.U.S. feliciteert de Surinaamse gemeenschap met de herdenking van 147 jaar Hindustaanse immigratie. ‘Hoe wij hier ook samen kwamen…aan zijn grond zijn wij verpand’

De C.U.S. herdenkt het feit dat de contractarbeiders destijds hun moederland moesten verlaten om hun gezin en familie te onderhouden. Sommigen gedreven door armoede, sommigen bewust, sommigen door misleiding. Tegelijkertijd herdenkt zij hun aankomst, uit respect voor de grote stap die deze mensen in hun leven hadden gezet vanuit India naar Suriname” aldus de voorzitter.

In de periode 1873 – 1916 kwamen er in totaal 64 schepen met ongeveer 34.304 contractarbeiders naar Suriname. Het laatste schip ‘Dewa’ kwam op 24 mei 1916 aan. Dat was, om precies te zijn, 100 jaren geleden. Van de 34.304 contractarbeiders vertrok een deel met bestemming thuisland terug. Het aantal dat vertrok was ongeveer 11.690 man groot. Een deel stierf door bizarre omstandigheden waaronder zij op de plantages moesten werken en wonen, alsook door de onmenselijke handelingen van de koloniale plantage-eigenaren.

De overige 22.610 contractarbeiders kozen Suriname als hun nieuw vaderland en vestigden zich voorgoed hier te lande.

In den beginne vestigden de contractarbeiders zich (na hun contractperiode) als klein landbouwers en leverden zij voor Suriname een bijzondere bijdrage. Tevens kennen wij de vele nakomelingen die als professoren, doctoren, industriëlen, etc. hun sporen hebben verdiend. Samen met de andere – naar Suriname gebrachte- cultuurgroepen hebben de nakomelingen van de Hindustaanse contractarbeiders Suriname tot grotere hoogten gebracht. Met de komst van de Hindustanen in Suriname is het land cultureel verder verrijkt. Ook deze culturele groep heeft een historie, die o.a. in het verlengde van de slavernij ligt. 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: