Verlies ongerept bos gaat onverminderd deur

Tropische regenwouden verdwenen over de hele wereld met een snelheid van één voetbalveld per zes seconden in 2019. Brazilië was verantwoordelijk voor meer dan een derde van het totaal.

Het wereldwijde totale verlies aan oerwoud – 3,8 miljoen hectare, een gebied dat bijna even groot is als Zwitserland – was 2,8 procent hoger dan in 2018 en de op twee na grootste afname sinds de eeuwwisseling, volgens gegevens van Global Forest Watch (GFW).

Onderzoekers schatten dat het verlies van primair tropisch bos in 2019 resulteerde in het vrijkomen van meer dan 2 miljard ton kooldioxide, of meer dan de uitstoot van alle wegvoertuigen in de VS in een typisch jaar.

Brazilië was goed voor een derde van het verlies, het ergste verlies in 13 jaar, afgezien van enorme pieken in 2016 en 2017 door branden.

De Braziliaanse president, Jair Bolsonaro, die begin 2019 aantrad, heeft de ontwikkeling in het Amazonegebied agressief voortgezet.

Indonesië en de Democratische Republiek Congo zijn er echter beide in geslaagd het verlies aan bomen te beperken. Ondertussen zag Australië het totale verlies aan bomen verzesvoudigen, na dramatische bosbranden eind 2019.

De tropen verloren in totaal 11,9 miljoen hectare aan boombedekking, zo bleek uit de studie.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: