Proxy-oorlog in Libië heeft parallen met conflict Syrië

Het conflict tussen de door de VN erkende Libische regering van het Nationaal Akkoord (GNA) en het zogenaamde Libische Nationale Leger van Khalifa Haftar (LNA) wordt steeds meer door buitenlandse mogendheden aangevochten.

Libië werd in chaos gedompeld toen een door de NAVO gesteunde opstand in 2011 dictator Muammar Kadhafi ten val bracht. Het land is nu verdeeld tussen een regering in het oosten die geallieerd is met Haftar en een regering in Tripoli, in het westen, gesteund door de Verenigde Naties.

De troepen van Haftar lanceerden vorig jaar een offensief om Tripoli te veroveren, waarbij ze botsten met een reeks milities die losjes geallieerd waren met de zwakke, door de VN gesteunde regering aldaar. Haftar wordt gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Rusland, terwijl de met Tripoli geallieerde milities worden geholpen door Turkije, Qatar en Italië.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: