IS is terug in Irak

De zogenaamde islamitische staatsgroep (IS) vergroot de reikwijdte en de omvang van zijn operaties in Irak, waardoor de toch al kwetsbare veiligheidssituatie van het land dreigt te worden gedestabiliseerd en andere jihadisten worden geïnspireerd om overal ter wereld aanslagen te plegen.

IS heeft tijd gehad om te herstellen en te recupereren na het verlies van zijn laatste overgebleven kerngebied in maart 2019 en de dood van zijn leider Abu Bakr al-Baghdadi in oktober 2019, volgens de Amerikaanse veiligheidsdenktank Stratfor.

De Verenigde Naties schatten dat de groep nog steeds tot 20.000 strijders leidt en toegang heeft tot honderden miljoenen dollars, die het gebruikt heeft om zichzelf te bevoorraden.

Een gebrek aan significante druk van de tegenstanders heeft IS ook in staat gesteld om zijn opstandige en terroristische activiteiten in zijn kerngebied te vergroten.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: