Gezamenlijke verklaring CCK/IRIS/PCL

Gezamenlijke verklaring van het Comité Christelijke Kerken, de Interreligieuze Raad in Suriname en het Platform van Christelijke Leiders

Op 4 mei 2020 hebben het Comité Christelijke Kerken, de IRIS en het Platform van Christelijke Leiders in een gezamenlijk uitgegeven oproep tot ethisch verantwoord gedrag bij de verkiezingen 25 mei 2020 de natie aangespoord om de reputatie van Suriname als een land van eerlijke verkiezingen hoog te houden. Wij feliciteren daarom het Surinaamse volk met het ordelijk en vreedzaam verloop van de verkiezingen.

De kiesregeling en de transparante wijze van stemmen en het tellen van de stemmen op de stembureaus in Suriname heeft veel lof gekregen van de internationale waarnemers, waaronder de OAS en de CARICOM. Een zorgelijk minpunt bij deze verkiezingen is de trage verwerking van de processen verbaal en het uitblijven van de bekendmaking van de verkiezingsuitslagen door het hoofdstembureau. Wij doen een dringend beroep op de verkiezingsautoriteiten om met inachtneming van de covid-19 maatregelen spoedig over te gaan tot de afronding van de telling en over te gaan tot de publicatie van de voorlopige resultaten opdat vlot doorgewerkt kan worden aan de definitieve vaststelling van de resultaten.

In de oproep tot ethisch verantwoord gedrag vragen wij om de harmonie in de samenleving te bewaren ongeacht de uitslag. En wij doen derhalve een beroep op eenieder om de uitslag van deze verkiezingen te respecteren aangezien heel het proces, op enkele incidenten na, goed is verlopen. Wij vragen dat eenieder de uitslag grootmoedig aanvaardt en zich verder onthoudt van het publiekelijk doen van onverantwoorde en ongefundeerde uitspraken over de uitslag die de harmonie van onze multi-etnische en multireligieuze samenleving in gevaar zouden kunnen brengen.

Wij doen vooral een beroep op de ethische verantwoordelijkheid van de politieke partijen en de gekozen assembleeleden om de aspiraties van het volk zoals tot uitdrukking gebracht in de verkiezingsuitslag te respecteren en er op een integere wijze mee omgaan.

“Wans’ ope tata komopo, wi mu seti kondre bun!”

Het Comité Christelijke Kerken

De Interreligieuze Raad in Suriname

Het Platform van Christelijke Leiders

error: Kopiëren mag niet!