China verhoogt defensie-uitgaven met 6,6%, laagste percentage in jaren

China’s defensie-uitgaven over 2020 worden met 6,6 procent verhoogd tot 1,3 biljoen yuan ($180 miljard), het laagste groeipercentage in jaren, nu het een economische crisis ten gevolge van de corona-uitbraak moet bestrijden.

Dit cijfer is lager dan de tweecijferige stijgingen van enkele jaren geleden, die China het op één na grootste defensiebudget ter wereld hebben opgeleverd, na de Verenigde Staten.

Het Volksbevrijdingsleger, de militaire vleugel van de regerende Communistische Partij, is het grootste permanente leger ter wereld en heeft de afgelopen jaren vliegdekschepen, kernonderzeeërs en sluipschutters aan zijn arsenaal toegevoegd, waarvan de meeste in eigen land zijn geproduceerd.

China zegt dat de verhogingen van de uitgaven meestal naar het verbeteren van de omstandigheden voor de troepen gaan, terwijl buitenlandse analisten zeggen dat de werkelijke uitgaven veel hoger zouden kunnen zijn omdat veel punten niet zijn opgenomen in de officiële begroting.

De uitgaven van de defensie namen vorig jaar met 7.5 procent toe tot 1.2 triljoen yuan ($178 miljard), terwijl de onafhankelijke deskundigen het werkelijke uitgaven aan de militairen schatte op $220 miljard wanneer de uitgaven buiten de begroting om worden toegevoegd.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: