Waidoe grandioos afgewezen door Nickeriaanse kiezers

‘Van 3.038 stemmen in 2015 naar 612 stemmen in 2020’

William Waidoe, die in 2019 de overloop van de Pertjajah Luhur (PL) naar de Nationale Democratische Partij (NDP) had gedaan, is bij de algemene, vrije en geheime verkiezingen van 25 mei 2020 met 2.426 stemmen teruggevallen. Hiermee is de overloper grandioos door het Nickeriaans volk afgewezen en afgestraft. Als nummer 3 op de lijst van de NDP in Nickerie kwam Waidoe volgens de resultaten van het hoofdstembureau in Nickerie tot 612 stemmen, terwijl hij bij de vorige verkiezingen in 2015 als PL-kandidaat binnen V7 ruim 3.038 stemmen haalde. Dagblad Suriname koos deze volksvertegenwoordiger uit Nickerie in 2019 tot de minst ‘populaire’ politicus. Op zijn Facebookpagina richtte Waidoe in een videoboodschap een dankwoord uit naar de mensen die hun stem op hem hebben uitgebracht, omdat dat volgens hem aantoont dat er nog steeds mensen zijn die in hem geloven. “De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan de campagne waar ik vanaf nul moest beginnen. Ik zie het als 1 stap achteruit om 3 stappen vooruit te maken. Niet jouw afkomst, maar jouw toekomst telt”, aldus Waidoe. PL-voorzitter Paul Somohardjo stelde eerder dat hij blij is dat geen van de verraders van de PL zijn herkozen. Opmerkelijk genoeg is Somohardjo zelf ook niet gekozen in Paramaribo.

In vastenmaand overgelopen

Waidoe maakte zijn besluit om de paarse partij te ondersteunen formeel op maandag 13 mei 2019 bekend tijdens een openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA). “Als gelovige is het voor mij heel belangrijk dat ik mensen hun gebeden met mijn daden moet bewijzen. Voorzitter, ik wil uw college informeren dat ik vandaag ben uitgetreden en niet meer behoor tot wat op dit moment gold. Te weten dat ik fysiek deze plek inneem. Ik wens graag per heden een andere rol te vervullen en wens te ondersteunen de fractie aan de andere zijde, NDP, en derhalve ondersteun ik de regering. Gaarne vraag ik uw medewerking en wens dus ook in mijn functioneren fysiek een andere plaats te krijgen”, verklaarde de toen nog PL’er.  Officieel is Waidoe op 15 juni 2019 toegetreden tot de NDP. Hij is toen aangekondigd door de NDP-voorzitter, president Desi Bouterse, tijdens de massameeting van de partij in Nickerie. 

Ford Ranger en verkiesbare plek DNA-kandidatenlijst Nickerie

Door velen werd toen gesuggereerd dat de volksvertegenwoordiger overstapte naar de paarse partij voor een verkiesbare plaats op de DNA-kandidatenlijst van de NDP in Nickerie en een Ford Ranger. Waidoe ontkende deze aantijgingen en beweerde dat kwaadwilligen foto’s manipuleerde en deze op social media plaatsten om hem zodoende in een kwaad daglicht te plaatsen.

Mensen menen het niet met het land

Tijdens de massameeting van de NDP op 15 juni 2019 zei de ex-PL’er dat hij vier jaar aan de andere kant zat in De Nationale Assemblee. Hij moest van de partij niet tekenen voor quorum. Ook moest hij tegenstemmen voor wetten die belangrijk zijn voor Suriname. Waidoe kon tijdens zijn speech zijn tranen niet bedwingen.  Hij merkte op dat de president zoveel slagen heeft moeten incasseren voor het land. Zijn gezin moet hem delen met zoveel anderen. Hij voerde aan dat de president zoveel heeft opgeofferd voor land en volk. Waidoe zei dat mensen het niet menen met het land en daardoor verkeerde informatie geven aan het volk. “Pres, u bent de enige persoon die ons jongeren hoop en geloof geeft”, benadrukte de overloper. 

Loopse politieke kadaver

NDP-assembleelid Rachied Doekhie zei na deze massameeting dat hij gelijk heeft gekregen met zijn eerdere opmerkingen dat William Waidoe nog geen vijftig personen achter zich zou hebben. Op de massameeting in Nickerie is Waidoe alleen met zijn directe familie gekomen. “Je moet goed seniel en dement zijn om te concluderen dat de 3.038 behaalde stemmen van jou zijn. Die man heeft al een tijdje een groot decorumprobleem. Ik ben bang dat wanneer Waidoe naar het toilet gaat, hij gaat baden en als hij naar de badkamer gaat, gaat hij daar poepen. Hij kent het verschil niet meer. Waidoe is voor mij een loopse politieke kadaver die overal belangen zoekt. Zo jong in de politiek en drie tot vier politieke partijen al doorlopen”, benadrukt Doekhie toen tegenover Dagblad Suriname. Waidoe was eerder KTPI-topper in Nickerie. Hij is in januari 2014, een jaar voor de verkiezingen van 2015, overgestapt naar de PL. In Mega Combinatieverband bij de KTPI had hij in 2010 maar 910 stemmen gehaald. Doekhie vroeg zich daarom af van waar de vorige lijsttrekker van Pertjajah Luhur in 2010 de stemmen vandaan heeft gehaald.

 Javaanse kiezers gekozen voor VHP?

Het verraad van Waidoe bij de PL kwam nadat voorzitter Paul Somohardjo al kort na de verkiezingen van 2015 ook een dolksteek in de rug kreeg van gekozen PL-DNA-leden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan. Gezien het aantal zetels die nu naar de VHP zijn gegaan, kan geconcludeerd worden dat ook de Javaanse kiezers gekozen hebben voor de VHP.

‘Ik weet wat ik heb aan Waidoe?’

Precies een jaar terug zei president Desi Bouterse, tevens NDP-voorzitter: “Ik ben heel erg blij met Waidoe. Er zijn NDP’ers die zeggen dat hij niks achter zich heeft. Al haalt Waidoe nul zetels, ben ik bijzonder blij met hem. Ik weet wat ik heb aan Waidoe”. Bouterse zei dat Waidoe heel goed ingezet zal worden. Critici vragen zich nu af wat de meerwaarde is van Waidoe nu de NDP landelijk een nederlaag heeft geleden door terug te vallen met 10 zetels.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: