Covid-19 brengt miljoenen mensen in gevaar van ernstige voedselonzekerheid in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Het Wereldvoedselprogramma van de VN waarschuwt dat ongeveer 14 miljoen mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied dit jaar honger zouden kunnen lijden als gevolg van de gevolgen van de coronaviruspandemie.

Nieuwe projecties die laat op de woensdag zijn vrijgegeven, schatten een schokkende stijging in: Terwijl 3,4 miljoen mensen in 2019 met ernstige voedselonzekerheid te kampen hadden, zou dat aantal dit jaar meer dan verviervoudigen in een van de meest kwetsbare regio’s ter wereld.

Het aantal mensen dat honger lijdt zal waarschijnlijk hoger zijn dan de VN-prognose, die alleen rekening houdt met de cijfers in de 11 landen waar de organisatie actief is. De schatting houdt bijvoorbeeld geen rekening met Venezuela, waar een op de drie mensen vorig jaar honger leed, volgens de studie van het voedselagentschap van 2019.

De toenemende honger komt doordat de Covid-19-pandemie steeds meer Latijns-Amerika teistert. Brazilië staat nu wereldwijd op de tweede plaats in het aantal coronavirusinfecties, na de VS, en de stijgende niveaus in Peru, Chili, Mexico en elders zijn de ziekenhuizen uitgedund, vooral in arme stedelijke en afgelegen plattelandsgemeenschappen.

Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zullen dit jaar naar verwachting een economische krimp van 5,3 procent te zien geven, mogelijk een sterkere daling dan tijdens de Grote Depressie. Die daling komt na zeven jaar van lage groei van gemiddeld minder dan 0,5 procent.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: