Alle versoepelingen teruggedraaid, strengere maatregelen komende 2 weken

Partiële lockdown: 18.00 uur – 06.00 uur

TV TOESPRAAK DESIRÉ DELANO BOUTERSE,
PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME
INZAKE CODE ROOD COVID-19
01 JUNI 2020

Goedenavond Suriname,

Terwijl wij ons allen opmaakten voor de formele uitslag van de Verkiezingen worden wij geconfronteerd met nieuwe gevallen van COVID-19.

Waar wij voor waarschuwden, lijkt nu te gebeuren. Op dit moment wordt een explosief groeiend aantal personen positief getest op het virus. Dit baart ons zeer grote zorgen.

Wij zien ons binnen de afgelopen 24 uur geconfronteerd met clusters van besmettingen in Paramaribo, en lokale verspreiding van besmetting in Albina en omgeving.

Ondanks dat de grenzen gesloten waren, hebben individuen ons doelbewust, tegen alle regels in, in groot gevaar gebracht. Waarbij wij nu – van de dorpen in het Oosten, tot in de stad, en het verre binnenland – te maken hebben met de gevolgen van deze grove onverantwoordelijkheid.

De gezondheidsteams zijn direct aangevangen met het nagaan van contacten van besmette personen. Het voorlopig veldonderzoek wijst uit dat de nieuwe gevallen voornamelijk te herleiden zijn tot het oostelijk deel van ons land.

De onduidelijkheid over de bron van de lokale verspreiding zorgt voor hoge alertheid. Het Nationaal COVID-19 Management Team heeft daarom aangegeven dat Suriname zich in code rood bevindt.

U begrijpt dat code rood betekent dat wij naar een nieuwe fase gaan. Een fase waarbij wij wederom een beroep op U doen. In deze fase stellen wij de gezondheid, als ook de uitvoering van de volkswil, als absolute prioriteit.
Neemt u de komende twee weken uw eigen verantwoordelijkheid om uzelf en anderen te beschermen.

Realiseert u zich dat wij COVID-vrij waren. Door onmaatschappelijk gedrag is de realiteit dat COVID-19 thans hoogtij viert in Suriname.

Ons gezamenlijk doel is nu om besmettingen te vertragen, zodat de capaciteit van onze zorgverleners niet overbelast wordt.

Als regering zullen wij uw veiligheid helpen garanderen door de maatregelen op te schroeven. Deze geldende maatregelen zijn:

  • De partiële lockdown zal vanaf morgen, 2 juni, in heel Suriname gelden vanaf 6 uur ’s avonds tot 6 uur in de ochtend.
  • Samenscholingen worden teruggebracht naar maximaal 5 personen
  • Per heden is de brug bij Stolkertsijver voor beweging van personen in beide richtingen afgesloten, met uitzondering van noodzakelijke diensten, de veiligheids- en gezondheidsautoriteiten.
  • Vanwege de extra zorg in bepaalde gebieden in het binnenland wordt het vliegverkeer voor passagiers van en naar de volgende dorpen per direct gestopt: Stoelmanseiland , Drietabbetje, Godoholo , Cottica, Lawa Tabiki , Antino , Anapaike, Oelemarie, Gaakaba en Albina. Het vervoer van goederen blijft vooralsnog toegestaan.
  • De grenzen via land, water en lucht blijven gesloten voor personen.
  • De aangekondigde versoepeling wordt per heden teruggedraaid. Dat wil zeggen dat scholen gesloten blijven; crèches per morgen weer gesloten zijn; heropende markten weer gesloten zullen worden; en alle bedrijven terug moeten naar de hoogste voorzorgsmaatregelen. Casino’s en horeca zullen wederom gesloten zijn voor bezoekers.

Hierbij is het advies vanuit de gezondheidsautoriteiten om uw mond en neus te bedekken indien u toch op straat moet gaan. Hoeft u niet op straat, blijft u dan thuis. Tang na oso, no gwa strati. Legt u uwzelf een thuisquarantaine op.

Suriname,
De komende twee weken zullen wij de grootste voorzorgsmaatregelen moeten nemen voor onszelf en voor elkaar. Zorgt u dat uw weerstand sterk is door veel groente en fruit te eten. Zorgt u dat u regelmatig uw handen kunt ontsmetten. Neem geen risico, voelt u zich grieperig, isoleert u zichzelf en bel 178! Laten wij allemaal extra zorgen voor de meest kwetsbaren onder ons.

In het bijzonder aan onze broeders en zusters in Marowijne, Sipaliwini en Nickerie vraag ik om de rust te bewaren. Heeft u gezondheidsklachten, maakt u dan contact met een medische post. De medische teams in het veld zullen u verdere instructies geven. Gaat u zich alstublieft niet verplaatsen en zo de kans op besmetting vergroten.

Brada nanga ‘sa,
Wij moeten samenwerken. Wij hebben elkaar allemaal nodig.
COVID-19 discrimineert niet tussen leeftijd, sociale status of politieke kleur.
Laten wij Suriname niet verdelen, maar tot elkaar brengen en onze kracht verbinden, zodat wij samen zorgen dat Suriname gezond blijft.

Nogmaals benadruk ik: zowel onze gezondheid als de spoedige afwikkeling van de volkswil zijn onze hoogste prioriteit.

Ik vraag u wederom om samen in gebed te gaan. Gado de wi fesiman.

Dank u.

error: Kopiëren mag niet!