Dr Ruben del Prado: je kunt geen muur om Suriname heen bouwen!

Leven in het “nieuwe normaal”

“Inderdaad is er code “ROOD” uitgeroepen, maar dat is omdat de bron van minstens 1 persoon NOG niet bekend is, maar dat onderzoek is nog gaande. Ik ben er niet van geschrokken dat we in drie of vier dagen drie of vier positieve gevallen bij kregen. Het was te voorspellen dat bij een mensenmenigte van vele tienduizenden die bewegen van zuid naar noord, oost naar west, binnen Paramaribo en alle districten en zelfs over de grenzen, in grote groepen soms, er transmissie zou volgen. De incubatietijd van dit nieuwe virus is tussen 3 en 10 dagen, kan zelfs uitlopen naar 14 dagen. Dus ongeveer 5 tot 6 dagen na de verkiezingen konden we dit al verwachten.”

Aan het woord is Dr Ruben del Prado, die zegt dat het niet zo is dat de bronnen onbekend zijn; men is nog bezig met de case investigation: “Nagaan waar de bronnen van de infectie zijn, hoe de situatie is op de plaatsen waar deze mensen geweest zijn, en belangrijkst: je moet daarbij maar liefst 14 dagen teruggaan! Dat maakt het best erg moeilijk. Waren er niet zoveel mensenmassa’s bij elkaar geweest, dan was het eenvoudiger, maar dit is een haast onbegonnen taak. De definitie zegt: wanneer de bron van de infectie niet duidelijk is, dan praten we over gemeenschaps besmetting, en daar lijkt het nu op. Maar als ons team terugkomt met de geïdentificeerde bron, dan is er geen community spreading, maar tot nu toe weten we dat niet.”

Er zijn nu 15 personen positief getest, en tot een paar dagen geleden was dat nog maar 11, en we kenden alle bronnen. Elk nieuw geval is dan natuurlijk een domper, maar je kunt het niet vermijden. “Anders moet je een muur om Suriname heen bouwen, de grenzen altijd dicht houden, en iedereen zou altijd in dat Suriname moeten blijven…dat kan niet. Door deze drie nieuwe gevallen moeten we opnieuw maatregelen nemen om de mensen te beveiligen, maar daarmee zet je ook de economie weer op een lockdown. Gaan we dat elke keer doen wanneer we een piek krijgen? En hoeveel keren ga je dat blijven doen? Want nergens in de wereld kan de gezondheidszorg een echte outbreak aan. Dan kom je op een gegeven moment op een punt waar je moeilijke beslissingen moet nemen, zoals: wie help je wel en wie niet. Op dat punt willen wij in Suriname absoluut niet komen, en daarom die overheidsmaatregelen. Maar echt helpen kunnen die niet, het enige dat we kunnen doen, is onszelf helpen. Het is in de eerste plaats een individuele verantwoordelijkheid…de overheid kan maar zoveel doen. De mensen moeten zich ervan bewust worden dat hun eigen gedrag alles bepaalt, maar daarmee bepalen ze dus ook of ze met hun gedrag zelfs van hun eigen familieleden of vrienden de levens in gevaar brengen.”

Op de vraag of er dan geen sprake is van community spreading zegt Dr del Prado dat ook hij bij de beslissing voor code rood betrokken was, maar dat men wel degelijk bezig is met het onderzoek en dat de bronnen dus alsnog gevonden kunnen worden. “Dan kunnen we alsnog de code terugdraaien naar oranje, maar vanwege de grote bewegingen gedurende de verkiezingen is het inderdaad onwaarschijnlijk dat we de bronnen achterhalen. Er is een virus dat je niet kunt zien, mensen zijn gewaarschuwd, het is nu weer even opgelaaid en dan worden mensen weer wat voorzichtiger, maar het moet gewoon de nieuwe norm worden! Dat moet men gaan beseffen, en anders lopen zaken inderdaad uit de hand. Maar de medaille heeft twee kanten, en op de een of andere manier moet het leven toch doorgaan, maar dan zodanig dat het beheersbaar blijft. Alle maatregelen, alle voorschriften die we al vanaf het eerste moment gegeven hebben, blijven gelden. Risico controle, daar gaat het om. Het “nieuwe normaal” moet begrepen, toegepast en geaccepteerd worden. Dit is het nieuwe leven, en het is ieders eigen individuele verantwoordelijkheid. Maar als er 30 mensen ziek worden, dan gaat de 31ste dood, want daar is geen ruimte voor gewoon. Ook dat je zorgt dat je eigen gezondheid goed op peil is, gezond eten en leven dus, maar vooral: de voorschriften om een ieder veilig te houden in acht te nemen. Wij hebben voorstellen gedaan, advies uitgebracht aan de president, en hij neemt aan de hand daarvan besluiten. Maar belangrijk is dat men gaat begrijpen dat het nieuwe normaal echt begrepen moet worden, en dat een ieder zijn eigen verantwoordelijkheid neemt en zich gedraagt zoals dat moet.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: