Persbericht: Update recente COVID-19 besmettingen

Het Ministerie van Volksgezondheid constateert een zorgwekkende trend in de recente COVID-19 besmettingen. Naar aanleiding hiervan is het volgende gerapporteerd aan het COVID-19 Crisis Management Team.

Op dinsdag 26 en zaterdag 30 mei 2020 werden er 3 nieuwe COVID-19 gevallen bevestigd. Uit onderzoek blijkt het volgende:

• Case 12 heeft in de goudvelden in Suriname gewerkt, is ziek opgenomen in een ziekenhuis in Frans Guyana, is daar negatief getest op COVID-19. Deze case is vervolgens op 25 mei 2020 in de avond afgereisd naar Suriname en is de volgende dag hier positief getest.
• Case 13 werd opgenomen in het AZP met klachten die niet direct COVID-19 gerelateerd zouden zijn. Gezien deze persoon uit Albina afkomstig was, werd er een COVID-19 test ingezet die een positief resultaat uitwees.
• Case 14 presenteerde zich bij de arts en bleek al een week symptomen te vertonen. Deze persoon had vermoedelijk 2 weken geleden contact met een persoon in Marowijne.

Van deze gevallen is de bron vooralsnog onbekend voor het ministerie van Volksgezondheid. Er kan tot nu toe niet bevestigd, noch ontkracht worden dat deze casussen in het buitenland of door mensen afkomstig uit het buitenland geïnfecteerd zijn geraakt. In de tussentijd zal het onderzoek worden voortgezet en zal er een epidemiologisch team afreizen naar
Marowijne om een situatieanalyse te maken en een advies uit te brengen t.a.v. het verdere beleid.

Het Ministerie wenst de urgentie van de recente ontwikkelingen te benadrukken en roept de bevolking op om te allen tijde alert te blijven en de nodige preventiemaatregelen te treffen zoals contact te vermijden met mensen met griepverschijnselen, het toepassen van handhygiëne en het in acht nemen van de hoest en nies etiquette.

Bij griepverschijnselen, Bel 178!
President Desi Bouterse komt maandag uit met een statement.

Paramaribo, 31 mei 2020
MINISTERIE VAN VOLKSGEZONDHEID

error: Kopiëren mag niet!